Duikers ontmaskeren kreeftenzwendel

Dit bericht is geplaatst op 21 maart 2019
Duikers ontmaskeren kreeftenzwendel

"De scharen waren dichtgebonden met elastiek en tiewrap."

Madelon van de Maas maakte op woensdag 20 maart 2019 haar eerst duik van dit jaar in het Veerse Meer. Madelon maakte met buddy, Roel van der Mast, een bootduik bij een mosselhangcultuur, waarvan ze de naam niet wil noemen. De duik eindigde in een schokkende ontdekking, een bewegende zak. Het werd de ontmaskering van een kreeftenzwendel. Foto: Roel van der Mast.  

Duiken Veerse Meer 

"Het was een leuke, relaxte duik," vertelt Madelon," totdat we ineens die bewegende zak spotten. Natuurlijk zijn we polshoogte gaan nemen. Wat we zagen was schokkend. Er zaten vier kreeften in met dichtgebonden scharen, twee grote en twee kleine. Het was een vreselijke aanblik. De dieren waren zwaar gestresst, de scharen waren vastgebonden met elastiek en tiewrap. We maakten de duik af en klommen aan boord, waarna we direct de eigenaar van de kreeften probeerden op te sporen."

Kreeften bevrijd goed gevoel

Madelon en Roel bellen de eigenaar van de mosselhangcultuur om aan meer informatie te komen. Uiteindelijk bleef er maar een conclusie over, zwendel. De kreeften waren buiten het officiële visseizoen gestroopt en vervolgens uit het zicht onderwater opgehangen om door onbekenden opgehaald te worden. We hebben de kreeften vanzelfsprekend meegenomen en de dieren hun vrijheid terug gegeven. Dat gaf een goed gevoel." De vraag is of Madelon dit wel mocht doen. "Het was geen fuik," zegt ze, de dieren zaten vastgebonden in een net, hangend in het water. Dat laat je toch niet zo hangen?"

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht