Malediven zwicht voor massatoerisme

Dit bericht is geplaatst op 10 maart 2018
Malediven zwicht voor massatoerisme

De Malediven als betaalbare duikbestemming. Als het aan de Maltsese overheid ligt kan iedereen met een smalle beurs straks genieten van duikstekken zoals Ganghi Kandu, Bodu Giri en Kandu Tila? Het land trekt jaarlijks een miljoen toeristen. Een ambitieus, en volgens sommigen grotesk plan, moet dit aantal in de komende jaren met een factor vijf verhogen.

Duiken op de Malediven

Wordt het duiken op de Malediven vergelijkbaar met Egypte? Velen vrezen van wel en maken zich grote zorgen over het prachtige koraalrif dat tot een van de grootste ter wereld behoort. Er staan honderden nieuwe resorts gepland waarvan vele reeds in aanbouw zijn. Een nieuwe luchthaven moet jaarlijks 7,5 miljoen reizigers verwerken en er komen grote infrastructuurprojecten, met steun van Chinese en Arabische Golfstaten. 

Global warming

Maar, er zijn meer ontwikkelingen die dit prachtig duikparadijs bedreigen. De Malediven is een van de laagste ter wereld. De 26 atollen, met bijna 1.200 eilanden, liggen op slechts anderhalve meter boven de zeespiegel. Wetenschappers geloven dat de meeste eilanden tegen het einde van deze eeuw onder water zullen staan door de gevolgen van 'global warming'. Nu al wordt nagedacht over een toekomstige exodus om de bevolking elders te herbergen. 

Grootste populatie manta's

Heb jij weleens op de Malediven gedoken? Grijp je kans als je het nog wil meemaken zoals het nu is. De riffen binnen de atollen zijn half afgeschermd van golfslag maar zijn onderhevig aan getijdenstromen, wat resulteert in een bloeiende omgeving vol zachte koralen en gorgonias. De kleurenpracht van het koraal is adembenemend, maar de kanalen kunnen soms uitdagend zijn om te duiken vanwege de intense stroming. Verder trekt de Malidiven grote vissoorten aan. De kans om walvishaaien te spotten is groot. Bovendien leeft hier de grootste populatie manta's ter wereld.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht