Wie redt de Reeuwijkse Plassen?

Dit bericht is geplaatst op 20 oktober 2017
Wie redt de Reeuwijkse Plassen?

De logberichten laten niets aan twijfel over. Het zicht in de Reeuwijkse Plassen is dit duikseizoen bar en boos geweest. Het hele duikseizoen zijn zichtwaarden gelogd van niet meer dan 1 tot 2 meter. Bovendien wordt in de logberichten geregeld melding gemaakt van blauwalg en een slechte waterkwaliteit. Wat is er aan de hand? Hoogheemraadschap Rijnland staat voor een raadsel. Het warme voorjaar lijkt de boosdoener. 

Zicht hele seizoen slecht

De Omgevingsdienst Midden Holland, verantwoordelijk voor de zwemwatertaak in Zuid-Holland, heeft het lang niet zo slecht meegemaakt. "In het afgelopen seizoen is het water slechts twee weken van voldoende kwaliteit geweest," vertelt een medewerker. "Er is vijf keer een waarschuwing afgegeven en drie keer een negatief zwemadvies. In voorgaande jaren was het altijd redelijk tot zeer goed." Ook Duikcentrum Keep Smiling Diving in Reeuwijk, dat flink in de plas investeerde, klaagt steen en been. Ze wijken steeds vaker uit naar andere plassen zoals Eiland 4. Bij Pacific Diving (Discovery Divers) zijn de geluiden hetzelfde.

Plan van aanpak Hoogheemraadschap

Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft het probleem in het vizier, maar een oorzaak is nog niet gevonden. "We meten maandelijks," aldus adviseur Piet van der Wee, "maar we constateren niets verdachts. De concentraties aan fosfor, stikstof en bacterien (uitwerpselen van ganzen) zijn prima. Het probleem deed zich overigens ook in andere plassen voor. Daarom denken we meer aan een klimatologische oorzaak."
Wat wordt het plan van aanpak? "We blijven meten en we wachten af wat er volgend jaar gebeurt als het voorjaar wat koeler verloopt. Mochten de problemen aanhouden, dan gaan zeker maatregelen nemen. De beste resultaten worden geboek met beluchtingsinstallaties zoals in de Vlietlanden en de Zegerplas, maar daarvoor is het echt nog te vroeg."

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht