Laat sportduikers landelijk optreden als reddingsduikers

Dit bericht is geplaatst op 5 september 2017
Laat sportduikers landelijk optreden als reddingsduikers

"Ervaren sportduikers zijn uitstekend in staat om drenkelingen te redden. Zij zouden de opgeheven duikteams van de Brandweer kunnen vervangen." Dit zegt Jo van Schalen uit Gemert die al jaren pleit voor dit idee. Binnen de Brandweer ontstaat voorzichtige belangstelling voor het idee. Deze maand vindt een gesprek plaats met een afdelingshoofd van een veiligheidsregio. Hoog opgeleide sportduikers als vrijwillige reddingsduikers. Wat vind jij van het idee? 

Hoog opgeleide sportduikers genoeg

Drie jaar geleden publiceerde Jo van Schalen zijn idee in een landelijk medium en bij menig tragisch verdrinkingsongeval haalt het opnieuw de actualiteit. Zijn idee is even eenvoudig als praktisch. "Mijn voorstel is om ter vervanging van de opgeheven duikteams van de Brandweer een systeem te ontwikkelen waarbij op basis van vrijwilligheid gebruik gemaakt wordt van sportduikers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), verspreid over het hele land. Daarbij denk ik aan de hoogst opgeleide 3 ster duikers, die gespecialiseerd zijn in 'redden', 'wrakduiken', 'zoeken en bergen' en 'ijsduiken'. Voortdurende training en scholing zou volgens het plan gegarandeerd zijn door hun lidmaatschap van de NOB. 

Snorkelduikers als redders

Een soortgelijke formule werd in de beginperiode van de duiksport in Nederland, in de jaren vijftig en zestig, al met succes toegepast in een samenwerkingsverband tussen Brandweer en duikclubs. Verder moeten in de plannen van Jo van Schalen meer mensen opgeleid worden tot snorkelduikers, met een goede adembeheersing, waardoor steeds meer omstanders als redders kunnen optreden. Instructeurs, die zijn aangesloten bij het Nationaal Platform Zwembaden, reiken nu al jaarlijks 9.000 snorkeldiploma's uit. Het zouden de drenkelingenredders van de toekomst kunnen zijn. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht