Proef met hobbyduikers bij monumentenzorg onderwater

Dit bericht is geplaatst op 9 mei 2017
Proef met hobbyduikers bij monumentenzorg onderwater

09-05-2016 De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt of hobbyduikers ingezet kunnen worden bij monumentenzorg onder water. Er loopt tot 1 juli 2017 een proef in de Oosterschelde, waar amateurs van het Nehalennia Archeologisch Duikteam (NAD) helpen bij het in kaart brengen van vondsten. Als de proef slaagt zullen meer sportduikers worden ingezet. 

Oosterschelde, Noordzee en Texel 

De proef loopt in de Oosterschelde, de Noordzee en rondom Texel. Na afloop moet blijken of sportduikers inderdaad een bijdrage kunnen leveren aan maritieme monumentenzorg en hoe de wet aangepast moet worden. In 2016 is de Erfgoedwet aangescherpt om maritiem erfgoed beter te kunnen beschermen. Sindsdien mogen alleen professionele en gecertificeerde bedrijven nog vondsten onderzoeken en opduiken. Het ontbreekt echter aan mankracht. Daarom wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekijken of hobbyduikers hier ook een bijdrage aan kunnen leveren.

Gegevens verzamelen

De sportduikers van het NAD-team speuren de bodem af tussen de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering. Als ze 'erfgoed' aantreffen, verzamelen ze gegevens voor Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Ze maken beelden, noteren coördinaten en schatten in of er sprake is van erosie. Zo kunnen de autoriteiten indien nodig snel in actie komen. De duikers mogen zelfs objecten mee naar boven halen, mits zij het direct melden en het materiaal niet eenvoudig terug gevonden kan worden.  

Nieuw ontdekte duikplaatsen, honderden duikkaarten, ​3D duikwrakken,
Getijdenplanner en veel meer:
ABONNEER JE HIER

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht