Egypte Hurghada? Nee hoor..... Groningen

Dit bericht is geplaatst op 5 mei 2017
Egypte Hurghada? Nee hoor..... Groningen

06-05-2017. Je mag er (nog) niet duiken. Daarom vind je Botjes Zandgat nog nergens in de Duikersgids terug. Deze beelden zijn enkele jaren geleden gemaakt tijdens een illegale duik. Botjes Zandgat is een actieve zandafgraving met water zo blauw als de Rode Zee en zichtwaarden tot 18 meter. Liefhebbers wagen er zelfs 25 meter van te maken. Maar, Botjes Zandgat is ook een plas met reële gevaren. Film: Castle Divers. Bekijk de film:

Duiken in Botjes Zandgat

Botjes Zandgat is een diepe plas met een terrasvormige bodem, aflopend tot een diepte van veertig meter. Het is ook een zeer heldere plas waar je prachtig zicht hebt op de enorme wanden, plateau's en overhangen die tijdens het graven hier ontstaan zijn. Leven zit hier niet, daarvoor is de zuurgraad van het water te hoog. Duiken in Botjes Zandgat is verboden, maar in de zomermaanden als de graafmachines tijdelijk stil vallen, wordt er soms illegaal gedoken. Dat gebeurt in de Bouwvak. Als na een week het zand gezakt is, loopt het zicht in de overige twee vakantieweken enorm op. Zwemmen mag wel maar alleen in de veilige zuidwesthoek van de plas, genaamd Botjes Zwembaai. 

Verleidingen Botjes Zandgat

Hoe verleidelijk Botjes Zandgat ook is, de gevaren zijn zeer reëel. Bij de enorme wanden heerst instortingsgevaar. Om de zandmassa stabiel te houden worden de hellingen onderbroken door plateaus, zogenaamde tussenbankets. Hierdoor ontstaan hoogteverschillen tot 17,5 meter. Omwille van de veiligheid wordt elk plateau volledig uitgebaggerd voordat de volgende wordt aangesproken. Voorspellingen over de ontwikkeling van het bodemprofiel moeten zandverschuivingen voorkomen. Botjes Zandgat ligt in de Oost-Groningse gemeente Menterwolde en zal waarschijnlijk tot 2020 een actieve zandafgraving blijven. Zolang de plas niet wordt vrijgegeven voor recreatie mag je er officieel niet duiken. Blijf op de hoogte van inspirerende en nieuwe duikplaatsen met een abonnement op de Duikersgids. 

 

Nieuw ontdekte duikplaatsen, honderden duikkaarten, ​3D duikwrakken, 
Getijdenplanner en veel meer: 
ABONNEER JE HIER

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht