Wat is er aan de hand met de Bergse Diepsluis?

Dit bericht is geplaatst op 25 juni 2020
Wat is er aan de hand met de Bergse Diepsluis?

"Net de Grevelingen op 10 meter, een maanlandschap."

Duikers troffen vorige week een zwarte laag algen aan op de bodem van de Bergse Diepsluis. Ondergaan delen van de Oosterschelde hetzelfde lot als de Grevelingen? Of is het gewoon afstervend wier zoals op de foto te zien is? Het laatste is waarschijnlijker. Toch goed om in de gaten te houden! Log je waarneming op Duikersgids. Duikersgids Support Team: Erwin de Vries.

Net maanlandschap

Erwin de Vries, lid van Duikersgids Support Team, logde als eerste over dit fenomeen na een duik op deze populaire duiklocatie. Later logden ook Dirk en Michelle erover. "Net gedoken bij de Bergse Diepsluis," meldt Erwin. "Nu depressief thuis op de bank. Wat is de Bergse Diepsluis er slecht aan toe zeg. Zelfs de eieren van de pijlinktvissen waren bedolven onder een viezige, zwarte laag algen." Andere duikers, die op maandag te water gingen, hadden dezelfde ervaring. "Wij zijn maandag geweest. Het was lekker rustig maar ook wij waren geschokt van de situatie die we onder water aantroffen. Het lijkt de Grevelingen wel op 10 meter diepte. Net een maanlandschap." 

Wat is er aan de hand

Wat is er aan de hand? Leidt deze zijarm van de Oosterschelde inderdaad net zoals de Grevelingen aan zuurstofgebrek? Er wordt verschillend op de post van Erwin gereageerd. "Teveel duikers in een kleine stek met weinig stroming, dan kun je dit verwachten," zegt een duiker. Een andere duiker gelooft dat het een tijdeljke, natuurlijke reactie is. "Het is een combinatie van factoren," zegt hij, "de explosieve groei van het Japans bessenwier en de harde wind die vorige week recht op de Bergse Diepsluis stond. Daardoor is veel wier kapot geslagen en dat ligt nu op de bodem af te sterven, samen met al dat organisch afval van de hangcultuur. Niets aan de hand." Log ook je ervaringen op Duikersgids.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht