Slechte snotolfen winter 2016

Dit bericht is geplaatst op 11 april 2016
Slechte snotolfen winter 2016

11-04-2016. Het aantal waarnemingen van volwassen snotolven in de winter neemt jaarlijks af. Ook afgelopen winter hebben sportduikers minder snotolven in zowel de Oosterschelde als de Grevelingen gezien. Dit meldt Nature Today op haar website. De reden is onbekend. In de Grevelingen, waar de waterkwaliteit steeds meer afneemt, zouden dit jaar helemaal geen snotoflen waargenomen zijn.

Duiken in Zeeland met snotolfen

Als mogelijke reden wordt een natuurlijke fluctuatie in het aantal snotolven aangevoerd. Een andere mogelijkheid is dat snotolfen meer en meer de locaties opzoeken waar geen sportduikers komen? Maar ook visserij, klimaatverandering of veranderingen in de leefomgeving zijn zeker niet als oorzaken uit te sluiten. De snotolf is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. De viskuit wordt als betaalbaar alternatief voor kaviaar gebruikt. Hoogstwaarschijnlijk is de sterke achteruitgang het gevolg van de optelsom van meerdere van deze factoren.

Geef je waarneming door

Nog niet zo lang geleden zag je in de winter bij Sint-Annaland makkelijk drie  tot  zeven volwassen snotolven. Ook bij de Zeelandbrug was het jaarlijks altijd goed snotolven spotten.
Sportduikers die de afgelopen maanden snotolven hebben aangetroffen, worden verzocht deze waarnemingen te melden via de website van Stichting ANEMOON of op de website van Telmee.nl. Je mag natuurlijk ook alle andere waarnemingen van zeedieren doorgeven. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht