Het raadsel van Fosse Dionne. Mysterieuzer kun je niet duiken
Dit bericht is geplaatst op 23 april 2021De spaarzame expedities leverden fraaie beelden maar geen antwoorden op.
De Fosse Dionne is een eeuwenoude, ondergrondse bron midden in een Franse woonwijk. Het is een fenomeen dat omgeven is door raadsels. Waar ontspringt de bron? Waarom stroomt er constant zoveel water uit. En, wat bevindt zich op de bodem? Wetenschappers, buurtbewoners, niemand weet het. Enkele spaarzame duikexpedities leverden fraaie beelden maar geen antwoorden op. Video: ML. Heb jij al een Duikersgids abonnement? Abonneer je nu.
Raadsels rondom Fosse Dionne
De Fosse Dionne ligt in een oud amfitheater, enkele meters onder straatniveau. Zomaar ergens in de Franse gemeente Tonnerre in het noorden van de Bourgone. Er stroomt voortdurend water in en uit. Volgens informatie van de BBC, die een docmentaire over de Fosse Dionne maakte, maar liefst 300 liter per seconde. Buurtbewoners stellen zich al eeuwenlang dezelfde vraag. Waar komt al dat water vandaan en waar gaat het naar toe? Van bovenaf is het bassin, fraai gelegen tussen een paar oude huizen, prachtig om te zien. Het glasheldere water verandert voortdurend van kleur onder invloed van het weer en de seizoenen. Kleurschakeringen in lichtgroen, donkergroen, lichtblauw en bruin wisselen elkaar af. Het spreekt haast vanzelf dat zo'n bijzonder object, naast een belangrijke toeristische attractie voor de stad, ook een bron van mythes en legendes is.
Duiken in de Fosse Dionne
De afgelopen decennia zijn verschillende duikexpedities ondernomen om de raadsels rondom de Fosse Dionne op te lossen. Daarbij is een complex van ondergrondse gangen en beddingen ontdekt dat maar tot op 79 meter diepte en tot op 370 meter van de bron is onderzocht. Tijdens de verschillende expedities ontdekten de duikers een aantal hindernissen, sifons en smalle doorgangen die aan enkelen van hen het leven hebben gekost. Belangrijke duiken in de Fosse Dionne zijn gemaakt door de Franse grotduiker, Pierre Eric Deseigne. De beelden die hij maakte zijn adembenemend. Duiken in de Fosse Dion is sinds 2016 verboden. Onderzoeksduiken mogen uitsluitend gemaakt worden met toestemming van de burgemeester.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht