Haaienbassin Emmen wordt duikschool annex mega aquarium

Dit bericht is geplaatst op 5 november 2016
Haaienbassin Emmen wordt duikschool annex mega aquarium

05-11-2016. Het voormalige haaienbassin van de oude dierentuin Emmen wordt omgetoverd tot een duikschool. Dat bevestigt Marcel Ebelties, voorzitter van de Duikvereniging Emmen & Omstreken. Het bassin wordt omgebouwd tot een volledig aangekleed mega-aquarium, dat voor Europese begrippen enig in zijn soort is. "Alleen in Dubai en de Verenigde Staten heb je een paar van zulke duikscholen," weet Ebelties. 

Het idee voor de duikschool komt mede uit de koker van Emmenaar Ruud Haak, IT-adviseur en doolhovenier. Hij maakte schetsen voor de invulling van de voormalige dierentuin en kwam daarmee in contact met de duikschool. Die was gelijk enthousiast. Ebelties: "We zijn naar de gemeente gestapt en hebben verschillende keren rondgewandeld met de projectleider en wethouder Jisse Otter. Van daaruit hebben we het plan verder uitgewerkt.’’ 
Het initiatief is goed voor de duiksport in Nederland, zeker omdat er weinig duikplaatsen in de omgeving van Emmen zijn. Zandgat Nieuw Amsterdam is de dichtstbijzijne, met iets verder weg Nieuwe Diep en 't Veenmeer.

Opening mei 2017

Het bassin biedt de duikclub de mogelijkheid om tot zo’n acht meter diep te duiken, in een omgeving die volledig de natuur nabootst. Ebelties: "Er komen vissen en kreeften in, veel groen, een oud scheepswrakje en meer van dat moois. De achterwand wordt voorzien van graffiti." Ook worden er verschillende duikplateaus in de vorm van ijzeren geraamtes in aangebracht, zodat de lessen op verschillende dieptes kunnen worden gegeven. Er gaat straks een miljoen liter zoet water in het bassin. Over twee weken denkt de vereniging met de ombouw te kunnen beginnen, volgend jaar mei moeten dan de eerste duikers in de nieuwe omgeving terecht kunnen. Het bassin zou vergelijkbaar kunnen zijn met het nieuwe TODI in Belgie en in mindere mate met Diveworld Enschede en Duiktoren Triton.

Duiken in Emmen

De duikvereniging is nog hard op zoek naar sponsors om de kosten te drukken, maar doet ook veel zelf. "We hebben onder onze leden veel ondernemers en handige mensen, die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Daarom is onze investering in eerste instantie beperkt tot 20.000 euro.’’ Ook de gemeente betaalt mee, bijvoorbeeld door het water te leveren. De duikvereniging is nu nog elke zondagavond actief in het verouderde Aquarenabad in Emmen, waar tot maximaal 3.60 meter diepte gedoken kan worden. Maar het bad gaat dicht en het nieuwe zwembad dat Emmen krijgt wordt niet dieper dan twee meter, zegt Ebelties."  
Alle organisaties, scholen en verenigingen mogen straks gebruik maken van het aquarium. Als de nieuwe locatie er komt, vind je natuurlijk alle ins and outs in de Duikersgids. Abonneer je nu!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht