De grotten van Bonaire

Dit bericht is geplaatst op 7 januari 2020
De grotten van Bonaire

In een van deze grotten kun je snorkelen en zwemmen.

Grotduiken op Bonaire. Kan dat dan? Ja en nee. Bonaire heeft een zeer uitgebreid grottenstelsel. Als er al in deze grotten gedoken wordt zou dit officieel ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek moeten zijn. Voor sportduiken zijn de grotten van Bonaire te kwetsbaar. Wel is er één waar je met een touraanbieder kunt snorkelen.  

De snorkelgrot op Bonaire

Bonaire telt maar liefst tweehonderd droge en natte grotten. Het is streng verboden en bovendien levensgevaarlijk om ze zonder gids te gaan verkennen. De meeste liggen bovendien op privéterrein of in beschermde gebieden. Overtreding van de regels kan je op duizenden euro's boete komen te staan. In de grotten leven verschillende diersoorten, waaronder vleermuizen, uilen, krabben en heremietkreeften temidden van prachtige, kwetsbare stalagtiten en stalagmiten. Kun je dan nergens een grot in op Bonaire? Jawel, er zijn vier grotten die je onder begeleiding van een gids kunt bezoeken. Verschillende touraanbieders bieden tripjes aan tot maximaal vijf personen, inclusief gids. In een van deze grotten is het toegestaan om te zwemmen en te snorkelen.

Grotten van Bonaire 

Er zijn drie soorten grotten op Bonaire, brandingsgrotten, 'oplossingsgrotten en combinaties van brandings- en oplossingsgrotten'. Sommige van deze grotten bevatten kristalhelder zoet water. Daarmee vormen ze een belangrijke waterbron voor de wilde geiten op het eiland. Overigens moeten de meeste grotten nog door natuurbeschermers en speleologen in kaart worden gebracht. Een bezoek aan de grotten van Bonaire is zeker de moeite waard. Je ziet de mooiste formaties van stalagmieten en stalactieten, pilaren van versmolten stalagmieten en stalactieten, verborgen kamers, druipzuiltjes en fonkelend gekristalliseerd kalk. De gids zal je ook wijzen op rotstekeningen van indianen die honderden jaren oud zijn.  

Vleermuizen van Bonaire

Ook ecologisch zijn de grotten belang van groot belang. De vleermuizen die er leven, spelen een cruciale rol bij de bestuiving van de vele plantensoorten op het eiland. Vleermuizen zijn de enige diersoort die de zuilcactussen op Bonaire kunnen bestuiven en deze zuilcactussen spelen een sleutelrol in het ecosysteem op Bonaire. Tijdens de droge perioden vormen zij de proviandkast voor vrijwel alle insecten, hagedissen en vogels op Bonaire. Zonder vleermuizen geen zuilcactussen en zonder zuilcactussen geen flora en fauna op Bonaire. Er komen acht verschillende inheemse vleermuissoorten voor op Bonaire. Van sommige soorten zijn er helaas nog maar zo’n honderd exemplaren over. De vleermuissoorten van Bonaire zijn in drie groepen te verdelen, een viseter, vijf insecteneters en twee nectareters.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht