Duiken in een oud kasteel vol meervallen in Nederland. Duikersgids gaat op onderzoek!

Dit bericht is geplaatst op 25 oktober 2023
Duiken in een oud kasteel vol meervallen in Nederland. Duikersgids gaat op onderzoek!

Ze duiken langs een grote stenen muur.

Duiken in een oud kasteel dat bewoond wordt door meervallen. Waar is het? En mag je er duiken? Dat vraagt om onderzoek voor de nieuwe Duikersgids. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Duikersgids Support Team. Video: Patrick Fooij. Bekijk video: Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duiklocaties. Abonneer je nu. 

Kasteelmuren en oude schouw 

De stek bevindt zich in de Maas, op de grens tussen Nederland en België. Officieel mag je in Nederlandse rivieren niet zwemmen of duiken. Gehandhaafd wordt aan de Nederlandse kant niet omdat er in dit deel van de Maas niet gevaren wordt. Is er dan wellicht sprake van een gedoogbeleid, is onze vraag aan de gemeente. We zijn nog altijd in afwachting van antwoord. De duikers in deze video namen alvast een kijkje. Als ze te water gaan stuiten ze bijna direct op delen van de oude kasteelmuur. Het kasteel raakte begin 17e eeuw in verval doordat de oostelijke oever afkalfde. Even later bereiken iets dat een schouw moet zijn geweest. Je kunt er van onder in en van boven weer uit. Tussen de brokstukken nemen ze de eerste meervallen waar. Het zijn grote exemplaren die onrustig om zich heen draaien als de duikers passeren. 

Gangenstelsel met meervallen

Scheepvaart is er niet in dit deel van de Maas dus niet. Wel kan het soms behoorlijk stromen en dat is af en toe goed te merken. De duikers verlaten de ruiine en vervolgen hun duik langs de plantengrens aan de oever. Hier spotten ze palingen, baarsjes en rivierkreertjes. Verder stroomafwaarst bereiken ze een gebied waar de Maasoever diep is uitgesleten. Onder de overhangen komen ze nog meer meervallen tegen. Ook nu weer zijn het flinke exemplaren met afmetingen tot wel 2.24 meter. Er is nog veel meer te onderzoeken, maar het is tijd voor de terugtocht. Volg ons om er achter te komen of je hier te water mag. Vooralsnog is duiken hier nu verboden. Elke Duikersgids is een advies waar je het komende seizoen het best kunt gaan duiken. Abonneer je nu. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht