Oostvoornse Meer wordt mogelijk onderwatermuseum

Dit bericht is geplaatst op 16 juni 2015
Oostvoornse Meer wordt mogelijk onderwatermuseum

16-06-2015. De gemeente Westvoorne wil van het Oostvoornse Meer een onderwatermuseum maken. Dit plan wordt gesteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), dat van 4 tot 22 juni 2015 onderzoek doet naar de vele zestiende en zeventiende eeuwse wrakken in het meer. Voorlopig staat de bescherming van de wrakken, die in hoog tempo aan de paalworm ten onder dreigen te gaan, voorop. 

Het idee van een onderwaterpark of zelfs onderwatermuseum speelt een prominente rol in de gebiedsvisie die Westvoorne ontwikkelt voor de herinrichting van het Oostvoornse meer. Projectleider Marcel Westerhout van de gemeente Westvoorne: "Dit gebied heeft grote internationale potentie. De scheepswrakken maken het meer zo uniek dat we een breder publiek de kans willen geven om van dit erfgoed te genieten. De uitdaging is om deze mogelijkheden te creëren voor zowel duikers als niet duikers. Het archeologisch onderzoek van de RCE moet daar inzicht in geven."

Maritiem erfgoed
De rijkdom van het maritiem erfgoed in het Oostvoornse Meer is volgens archeologen ongekend. Er is al een aantal schepen ontdekt, maar grote stukken van de bodem zijn nog niet in kaart gebracht. De kans dat er nog veel meer wrakken liggen, is groot omdat het Oostvoornse Meer een voormalige zeearm en doorvaarroute is naar de haven van Rotterdam. 
De RCE deed eerder al onderzoek in het Oostvoornse Meer, van 23 juni tot 11 juli 2014. De aanleiding van het huidige onderzoek is de terugkeer van de paalworm (Teredo navalis) in het Oostvoornse meer. Deze paalworm vreet het hout van de wrakken op waardoor ze in hoog tempo kunnen verdwijnen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om dat te stoppen. De duikers van de RCE gaan vanaf pontons het water in om de bestaande wrakken te bekijken en nieuwe wrakken te ontdekken. Ook gaan ze gerichter onderzoek doen bij twee al bekende wrakken.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht