Australië zet half miljard opzij voor redding Great Barrier Reef

Dit bericht is geplaatst op 29 april 2018
Australië zet half miljard opzij voor redding Great Barrier Reef

Australië zet een half miljard (500 miljoen dollar) opzij om het Great Barrier Reef te redden van de ondergang. Het doel is de waterkwaliteit rondom het rif te verbeteren en het koraal te beschermen tegen koraaletende zeesterren. Dit meldt Wetenschap & Planeet op haar website. Het nieuws werd vandaag door de Australische overheid bekendgemaakt. Het gaat om de grootste investering uit de geschiedenis.

Bescherming Great Barrier Reef

Een groot deel van het geld gaat naar de aanpassing van landbouwmethoden om de afvoer van grote hoeveelheden sediment, stikstof en pesticiden tegen te gaan. De pesticiden vervuilen het rif en zouden ook de voortplanting van koraaletende doornenkronen bevorderen. De soort is met een opmars bezig en heeft al grote delen van het rif vernietigd. Verder zal ook de schadelijke en zeer vervuilende afwatering van suikerrietboerderijen en veehouderijen aangepakt worden.

Duiken in Australië

Kan het koraalrif op deze manier gered worden? Zal het duiken in Australië in de toekomst even spectaculair zijn als in het verleden? Binnen de wetenschap heerst enthousiasme maar ook veel cynisme. De plannen zouden te laat komen en te beperkt zijn om tot enige verbetering te leiden. Weliswaar is Australië wereldleider op het vlak van beheer en bescherming van het rif. Het Reef 2050 Plan van de Australische regering is goedgekeurd door het Werelderfgoedcomité van UNESCO als de standaard voor de rest van de wereld.  

Bekendste koraalrif ter wereld

Het Great Barrier Reef is het bekendste en grootste koraalrif ter wereld. Het is 348.000 vierkante kilometer groot en staat sinds 1981 op de UNESCO werelderfgoedlijst. UNESCO overwoog vorig jaar om het rif als 'bedreigd' te bestempelen, maar zag daar van af om het toerisme in Australië te sparen. Het economisch belang van het rif voor de Australische economie is groot. Het levert 64.000 banen op en brengt jaarlijks 6,4 miljard Australische dollar (4 miljard euro) binnen.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht