Zeldzame Groenlandse walvis voor de kust van Vlissingen

Dit bericht is geplaatst op 11 april 2017
Zeldzame Groenlandse walvis voor de kust van Vlissingen

11-04-2017. Vanmorgen vroeg is voor de kust van Vlissingen een zeldzame Groenlandse walvis gespot. Het is voor het eerst dat deze soort in Nederland wordt waargenomen. Vermoedelijk gaat het om dezelfde walvis die vorige week voor de kust van Belgie zwom. In dat geval is er reden tot zorg. Foto- en filmbeelden hebben aangetoond dat zich rond de staart van het twintig meter lange dier een touw of sleepnet bevindt.   

Het dier is het eerst waargenomen ter hoogte van de Sardijntoren bij Vlissingen. Later is de walvis nog gespot bij Westkapelle. Albert Dijkstra van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren Zuid in Vlissingen bevestigt dat het om de Groenlandse walvis gaat. "Ik heb de walvis zelf ook waargenomen. Het is een volwassen exemplaar van wel twintig meter lang. We zijn ook nog het water op gegaan, maar door de invallende duisternis hebben we 'm alleen nog kort gezien. Het dier zwom toen in zuidelijke richting." 

Touw verstrikt rond staart 

Hulporganisaties maken zich wel zorgen om de walvis. Indien het om dezelfde walvis gaat die in België is waargenomen, hangt er een touw of een net rondom de staart. Verschillende foto- en filmbeelden hebben dat uitgewezen. Stichting SOS Dolfijn probeert samen met EHBZ Zuid het dier waar mogelijk de komende dagen te observeren en indien nodig te helpen. Het advies aan omstanders is het dier zoveel mogelijk met rust te laten. 

02-04-2017. Beelden zeldzame Groenlandse walvis bij Oostende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht