VALKENBURGSE MEER

Nederland, Zuid Holland

5 / 1 / duikkaart / 4 / 2

VALKENBURGSE MEER

Duikersgids Support
Nederland, Zuid Holland 11-03-23

Log hier als eerste met een foto!

2 m
7 °C - 16 m

VALKENBURGSE MEER

Martin, Niels, John, Ruben
Nederland, Zuid Holland 9-08-20

Zoekrn naar een verloren bril. Onderwater tot 3m geweest, 50cm zicht. Wel schiet er regelmaatg vis weg. Instap was gladde modder. Bagger dus

1 m
20 °C - 5 m

VALKENBURGSE MEER

Rob, Davey en Sander IN2DIVE
Nederland, Zuid Holland 5-01-20

Het eerste stuk vanaf het strand veelbelovend. Eenmaal onder heel slecht zicht. Met een sterke lamp ca. 1 m zicht. Weinig leven.

1 m
6 °C - 20 m

Het Valkenburgse Meer, tussen Leiden en Valkenburg, is een zeer toegankelijke duikstek met een ruime parkeerplaats en wisselend zicht. De stek ligt aan de A44 nabij de afslag Leiden. Je duikt langs een lange kleiwand die steil afloopt en op verschillende plekken uiteenvalt in enorme kleiterrassen. Planten zijn er weinig, maar op en om het klei leven grondels, palingen, snoeken en nog veel meer. Het sterk wisselende zicht is hier wellicht het grootste nadeel. Toch kan de zichtbaarheid onderwater oplopen tot 10 meter, als je geluk hebt. De naam Valkenburgse Meer Stoomtreintje, zoals de stek ook genoemd wordt, is afgeleid van het nabijgelegen smalspoormuseum.

Bijzonderheden

Ga bij het Valkenburgse Meer te water via het strand of de steiger. Let wel op, aan het eind van de steiger is het water nog steeds niet dieper dan anderhalve meter. De drop-ff ligt voorbij de boeienlijn. Daal hier af en volg de aflopende wand. Hoe dieper je komt, des te groter worden de terrassen vol enorme kleiblokken. Duik bij tegenvallend zicht noordelijk richting de bocht, het zicht is daar vaak beter.

Waarschuwingen

Op het Valkenburgse Meer wordt gesurfd. Maak geen vrije opstijging en gebruik een boei. Op diepte kan het zicht ineens zeer slecht worden als gevolg van een witte waas. Neem altijd een duiklamp mee.

Lees meer

Abonnee content

Bekijk ook kaart, kenmerken, statistieken, foto's en nieuws van deze duikstek.

Zoek in de logberichten van deze stek

Plaats een logbericht

Nederlands English Deutsch Francais

Deze duikstek weergeven op je eigen website

Met de volgende code kun je deze duikstek op jouw website embedden. Vraag eerst eenmalig een key aan waarmee je elke duikstek op Duikersgids kunt overnemen. Mail naam duikschool, email-adres en de url naar info@duikersgids.nl.

<div id="EMBEDKEY" data-spot="ni58mdgycpw" data-lang="nl"></div>

De id van de duikstek is jouw embedkey
De data-spot is de duikstek referentie
De data-lang is de taal in ISO code. Keuzes zijn: en, nl
Voeg het volgende script toe onderaan jouw HTML pagina:

<script src="https://api2.duikersgids.nl/js/embed.js"></script>