Duikstekken Noord Holland

Duiken in Noord-Holland 

Noord-Holland is een uitstekende provincie om te duiken met een twintigtal duikstekken. Bekende duikplaatsen in Noord-Holland zijn ondermeer Blijkpolder, SpiegelpolderHaarlemmermeese bos, Toolenburgerplas en 't Twiske. Stuk voor stuk duiklocaties met goed zicht en veel leven. Opvallend is vooral het Haarlemmermeerse bos. Een bijzonder gevarieerde duikstek met een prachtige onderwaternatuur. De Toolenburger plas doet hier niet veel voor onder. Vermeldenswaard is nog de Sloterplas, met weliswaar minder goed zicht maar met wel een van de oudste onderwaterhuizen van Nederland, genaamd de Cockelbockel. Noord-Holland heeft ook een indoor duiklocatie in de vorm van Duiktoren Triton. Verder kun je in Noord-Holland diuken in een Meer (Gooimeer) en in duikstekken aan het Noordzeestrand, in de Helderse Zeetuinen en in Noordpier IJmuiden

Duiken in Haarlemmermeerse bos

Een van de mooiste duikstekken in Noord-Holland is het Haarlemmermeerse bos. Het is een verrassende duikplaats met goed zicht en visrijke rietoevers, prachtige bodemstructuren en mooie kleiwanden. De duikstek wordt ook wel Vork en Mes genoemd naar het nabijgelegen restaurant dat op palen in het water staat. Onder het restaurant heeft zich een bijzondere habitat gevormd. Tussen de hoge palen vind je enorme scholen witvis, grote vrij zwemmende palingen en jagende snoeken. Op de zandbodem van het Haarlemmermeerse bos liggen grote snoeken en snoekbaarzen te slapen. Je spot hier ook meervallen en zo nu en dan glijdt haastig een paling voorbij. Voor karpers en brasems moet je bij de rietoevers zijn. Kortom, een topstek met aan de overzijde Haarlemmermeerse bos IJweg, als alternatief als het te druk is of er bij Vork en Mes niet gedoken kan worden. Er worden hier soms festivals georganiseerd.  

Duiken in de Toolenburgerplas

De Toolenburgerplas is eveneens een toplocatie binnen de provinciegrenzen van Noord-Holland. Dit prachtige Noordhollandse duikwater heeft eveneens goed zicht en een grote biodiversiteit. Je duikt hier langs een onderwaterparcours, aangelegd door Duikteam Haarlemmermeer. Tijdens je duik zie je kapitale snoeken, grote baarzen en scholen witvis spot. Langs de oevers kom je jonge visjes en ander klein leven tegen en hier en daar een snoekbaars. In de Toolenburgerplas leven ook meervallen, je spot ze meestal in ondiep water. Net als het Haarlemmermeerse bos is dit een veel bezocht duikstek, waar duikverenigingen uit de wijde omtrek naar toe gaan. 

Duiken in Spiegelpolder

Ook duiken in Spiegelpolder, Blijkpolder en 't Twiske mogen niet onvermeld blijven als het over duiken in Noord-Holland gaat. Vooral Spiegelpolder en Blijkpolder zijn echte aanraders van het niveau van het Haarlemmermeerse bos en de Toolenburgerplas. Beide duiklocaties kenmerken zich door goed zicht, prachtige mosselbodems, tal van objecten en een grote biodiversiteit. Duiklocaties met veel voorzieningen of een duikcentrum aan het water zul je in Noord-Holland weliswaar niet vinden. Toch kun je je op de genoemde duikstekken uitstekend vermaken. Naast Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant is Noord-Holland een van de betere provincies om te duiken in Nederland. Verder kun je in Noord-Holland duiken in het Gooimeer en in de Noordpier IJmuiden. Dit is een interessante kantduiklocatie in de Noordzee. 

Kantduiken in de Noordzee

Noord-Holland heeft twee duiklocaties waar je vanaf de kant kunt duiken in de Noordzee, de Helderse Zeetuinen en de Noordpier IJmuiden. Kantduiken in de Noordzee kan slechts op enkele locaties in Nederland en zeker niet in alle gevallen. Het is van belang om het getijde goed in de gaten te houden, maar ook de windkracht, de windrichting en het weer zijn bij een kantduik in de Noordzee essentieel. Let goed op de aanwijzingen in de Duikersgids of laat je adviseren door plaatselijke duikers. Dit is niet alleen van belang voor je veiligheid, het heeft ook alles te maken met je kansen op goed zicht onderwater.