Duikstekken in Nederland. Is er een definitie?

Duikstekken in Nederland. Is er een definitie?

Voor de Duikersgids van 2016 hebben we weer heel wat interessante duiklocaties weten te vinden. Maar, wat is eigenlijk de defintie van een duikplaats? Regio, afstand, zicht, faciliteiten en toegankelijkheid spelen een allesbepalende rol. Wat voor de een een duikplaats is, is dat niet voor de ander. Bekijk onze lijst met duikplaatsen in Nederland en vorm je oordeel. 

Eigenlijk is elke plas waar geregeld legaal gedoken wordt, een duikstek. Toch stelt ieder zijn eigen criteria. Zelf hanteren we een ruime defintie om zoveel mogelijk duikers van dienst te kunnen zijn. Veiligheid is voor de meeste duikers voorwaarde nummer één. Daarnaast wordt veel waarde gehecht aan loopafstand, parkeerdrukte en duikvoorzieningen maar niet onder alle omstandigheden. Ook de zichtbaarheid onderwater is niet allesbepalend. Duiken met beperkte zichtwaarden is iets dat je kunt leren. Het is een andere manier van duiken en observeren waar veel duikers voldoening uit halen.  

Duikstekken in de Duikersgids

Al deze factoren maken de samenstelling van de Duikersgids best lastig. Een duikstek die landelijk niet als duikstek gezien wordt, kan regionaal veel waardering oogsten. Welke criteria laat je in je keuze meewegen?  En hoe zwaar tellen aspecten zoals regio, rij-afstand en woonplaats? Een duikstek als 't Grasbroek zou 't Grasbroek niet zijn, als het zich op twee kilometer afstand van Eiland 4 zou bevinden. En een duiker, die woonachtig is in Zeeland, zal zich in 't Veenmeer minder snel vermaken dan een duiker uit Drenthe of Overijssel. Sowieso is er een groot verschil tussen zoet- en zoutwaterduikers. 

Sterrenwaardering 

En dan is er de waardering van duikplaatsen... Hoeveel sterren krijgt een duikplaats als 't Hilgelomeer in vergelijking met een populaire duikplaats als De Beldert? Is de Zeelandbrug de mooiste zoutwaterlocatie in Nederland? En hoe oordeel je over Eiland 4, de Vinkeveense Plassen, de Boschmolenplas of de Put van Ekeren
In de Duikersgids vind je elk jaar, naast de bekende toplocaties, ook nieuw ontdekte duikplaatsen. Sommige worden zeer gewaardeerd, andere minder. Wanneer is het voor jou een duikstek? De definitie van een duikplaats is voor elke duiker anders, waarschijnlijk ook voor jou. Bekijk nogmaals de lijst, misschien oordeel je nu anders.   

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht