Duikschool neemt maatregelen en belooft beterschap

Duikschool neemt maatregelen en belooft beterschap

Een duik met nasleep in Hurghada

Op zaterdag 9 maart 2019 dook ik voor het eerst in Hurghada. Het was ook mijn eerste bootduik. Duikstek Sachawa was wat schraal maar de tweede stek, Abu Galawa, was schitterend. Helaas vond er ook een incident plaats dat mij en veel andere duikers zou schokken. De betreffende duikschool heeft spijt betuigd en maatregelen genomen.

Duiken in Hurghada 

Wat is ging er mis? Het gebeurde tijdens de tweede duik, bij Abu Galawa. Na de briefing aan boord van de boot werd ik gekoppeld aan een duiker uit de Oekraine. We zouden als viertal duiken, wij samen, een fotograaf en een gids. Na een laatste check daalden we af in het heldere water. Alles verliep perfect totdat we vlak boven een prachtig koraalveld bleven hangen. Toen gebeurde het! De gids verwijderde het masker van zijn hoofd en poetste het schoon aan een levende spons. Ik was geschokt. Terwijl de stukken spons achter ons omhoog dreven, vervolgden we onze duik. Even later toonde hij opnieuw weinig respect voor de natuur door het onderwaterleven te verstoren. Bij één gelegenheid greep hij een vissoort vast, waarna hij het dier in mijn handen probeerde te duwen. Ik reageerde afkeurend, met de ruw beschadigde spons nog vers in mijn herinnering.

Duikschool neemt strenge maatregelen

Eenmaal boven water ondernam ik geen actie en ook niet bij terugkomst in Nederland. Op verzoek van velen heb ik inmiddels toch contact opgenomen met de duikschoolhouder, die beloofde onmiddellijk maatregelen te nemen. De gids is op non-actief gesteld. Hij moet verplicht een project AWARE specialty volgen, alsvorens hij weer aan het werk mag. Ik kan niet controleren of dit daadwerkelijk gebeurd is. Wat ik wel merkte is dat ze erg geschrokken zijn en de gebeurtenis betreuren. Als dat voldoende is om dit soort gedrag in de toekomst uit te bannen, is het doel geslaagd. Wij genieten van de natuur. Zij moeten er als duikschool van leven en dat is prima, maar graag wel met respect voor alles wat er in en om het water leeft. Het was verder in alle overige opzichten een goede duikschool, met deskundig en behulpzaam personeel. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht