Zeldzame adderzeenaald gespot bij de Zeelandbrug
Dit bericht is geplaatst op 3 februari 2025
Flexibeler en een minder langgerekte snuit.
In augustus vorig jaar is bij de Zeelandbrug een zeldzame adderzeenaald gefotografeerd. Het exemplaar in deze video is in juni 2020 gespot in Nieuwe Kerkweg Den Osse. Duikersgids Support Team: Jos Steendam. Video: Dirk van den Bergh. Minuut 2:52. Bekijk video: Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.
Duiken Zeelandbrug
Jos spotte de adderzeenaald in augustus 2024 en wist het dier ook te fotograferen. Hij ontdekte de zeenaald tijdens een duik met 3 meter zicht bij de Zeelandbrug. Adderzeenaalden worden zo nu en dan in Nederland waargenomen. Toch is het voor onze regio een heel zeldzame soort, die bovendien als bedreigd staat genoteerd op de Rode Lijst. Zenaalden leven in het algemeen in gebieden zoals IJsland en Scandinavië, maar je komt ze ook voor de Atlantische kust tegen tot aan Portugal. Het woord 'adderzeenaald' is in totaal zes keer op Duikersgids gelogd. Heb je ook een adderzeenaald gezien tijdens een duik in Nederland? Log je waarneming alsnog op Duikersgids.
Verschil met gewone zeenaald
De adderzeenaald onderscheidt zich op verschillende punten van gewone zeenaalden. De dieren zijn lichtbruin of geelachtig van kleur, waarbij elk van de ringen wordt gemarkeerd door lichtblauwe randen. Verder hebben adderzeenaalden een minder langgerekte snuit en zijn ze flexibeler dan gewone zeenaalden, die zich doorgaans wat stijver voortbewegen. Adderzeenaalden kunnen een lengte van 60 centimeter bereiken. Ze paren midden in de zomer, waarna het vrouwtje meer dan duizend bevruchte eieren aan een laag kleverig slijm in een groef op de buik van het mannetje hecht, waar ze blijven tot ze uitkomen. Adderzeenaalden voeden zich met kleine schaaldieren en vislarven.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht