Witte haai kan helpen in strijd tegen kanker

Dit bericht is geplaatst op 21 februari 2019
Witte haai kan helpen in strijd tegen kanker

Genoom van de haai biedt mogelijk het antwoord in strijd tegen kanker.

De grote witte haai kan ons helpen in de strijd tegen kanker. De witte haai heeft immers een heel sterk DNA. Witte haaien worden oud, zo'n zeventig jaar, maar ook heel groot. Toch krijgen ze zelden kanker. Wetenschappers onderzoeken daarom al jaren het DNA van de grootste roofvis ter wereld en hebben inmiddels het genoom van de haai in kaart gebracht.

Haai kan DNA zelf genezen  

Normaal gezien neemt de kans op bepaalde ziektes zoals kanker toe naarmate een mens of dier groter of ouder wordt. Bij de witte haai gaat dat niet op. Dankzij nieuw onderzoek van de Save Our Seas Shark Centre USA (SOS SC), een studiecentrum verbonden aan de Amerikaanse Nova Southeastern University in Florida, is nu ontdekt wat het DNA van de witte haai zo bijzonder maakt. Het DNA van de haai is anderhalf keer groter dan dat van de mens, maar de grote witte haai kan zijn DNA ook zelf genezen, iets waar wij niet toe in staat zijn.

Springende genen positief

Mensen hebben last van ‘springende genen’. Stukjes DNA die als het ware van het ene chromosoom naar het andere springen en schade veroorzaken als ze op de verkeerde plaats terechtkomen. Dit wordt genoom instabiliteit genoemd. Bij haaien hebben springende genen juist een positief effect en dit kan de drijvende kracht zijn achter zijn DNA-reparatie-mechanismen. "Genoominstabiliteit is een belangrijke oorzaak van ernstige menselijke ziekten”, aldus onderzoeker Mahmood Shivji. “De natuur ontwikkelde blijkbaar al enkele slimme strategieën om het genoom in deze grote haaien alsnog te stabiliseren. Er valt dus nog enorm veel te leren van de haaien. Die informatie kan nuttig zijn in de strijd tegen kanker en ouderdomsziekten.”

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht