Wilde oester terug in Zeeuwse delta. Juichstemming bij onderzoekers

Dit bericht is geplaatst op 16 november 2016
Wilde oester terug in Zeeuwse delta. Juichstemming bij onderzoekers

16-11-2016. Goed nieuws! er planten zich wilde platte oesters voort in de Oosterschelde en de Grevelingen. De soort houdt zelf een oesterrif in stand. Daarmee lijkt de platte oester terug in de Zeeuwse Delta. Onderzoekers van Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas Consultancy verkeren in een jubelstemming. Dit betekent goed nieuws voor de Grevelingen en de Oosterschelde. Foto: Japanse oester

Begin dit jaar troffen de onderzoekers een oesterrif met wilde oesters aan, terwijl deze oester al een eeuw uit Zeeland is verdwenen. De vondst sloeg in als een bom. Nu blijkt dat de oesters op het rif weten te overleven en dat ze zich ook voortplanten. Overal in de Oosterschelde en de Grevelingen zijn oesterlarven gevonden. Het rif bestaat vooral uit wilde platte oesters, maar ook wat kromme of Japanse oesters (zie foto). De onderzoekers keken op drie plaatsen of er oesterlarven aanwezig waren en hadden overal succes.

Opsteker voor wetenschappers

Het nieuws is een opsteker voor de wetenschappers, maar zeker ook voor dee gehele Zeeuwse Delta. Sinds maart zijn ondermeer Bureau Waardenburg en Sas Consultancy bezig met een proef om mossel- en oesterbanken te laten terugkeren voor de kust van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. Zulke schelpdierbanken zijn belangrijk voor natuurherstel omdat ze voor een rijk onderwaterleven zorgen. Riffen bieden een schoon rust- en paaigebied voor vissen als schol, kabeljauw, zeebaars en garnalen. Die trekken weer haaien, roggen, bruinissen en zeehonden aan. Ook kan een zacht koraal als de Dodemansduim zich op de harde schelpenondergrond hechten.
Ooit was eenvijfde deel van de Noordzee bedekt met oesterbanken maar door visserij, ziektesn en vervuiling is daar weinig meer van over. Het project om schelpdierbanken te herstellen maakt deel uit van het Droomfondsproject Haringvliet, waarin zes organisaties proberen weer leven te brengen in het stroomgebied voor de afgesloten Haringvliet. Hun droom: Terugkeer van de zeearend, steur en witsnuitdolfijn.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht