De paaiseizoenen op een rijtje. De snoek is al gestart!
Dit bericht is geplaatst op 19 maart 2025
De watertemperatuur is allesbepalend. Eerst de snoek.
Het duikseizoen gaat langzaam beginnen. Dat geldt ook voor de paaiseizoen van de zoetwatervissen. Hoe verlopen de paaiseizoen? De watertemperatuur is allesbepalend. Eerst is de snoek aan de beurt. Duikersgids Support Team. Video: Aqua-Vu. Bekijk video: Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.
Paaiseizoen start met snoek
De watertemperatuur is alles bepalend voor veel duikers. Bij welke watertemperatuur ga jij het water in? Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de natuur. Met de opwarming van het water, gaat telkens een ander paaiseizoen in. De snoek trap af. De snoek is de eerste vis die aan de paai begint. Als je nu duikt moet je niet verbaasd zijn plotseling veel volwassen snoeken te zien. Ze zoeken al vroeg in het voorjaar de paaigebieden op. Eerst de mannetjes, later volgen de vrouwtjes. Ze verzamelen zich in ondiep water waar ze hun eitjes afzetten tegen de plantengroei. De paai vindt plaats van februari tot en met april bij watertemperaturen van 6 tot 14 graden.
Baars en snoekbaars
Als het water warmer wordt zijn de baars en de snoekbaars aan de beurt. Baarzen paaien van maart tot en met juni bij watertemperaturen van 8 tot 14 graden. Snoekbaarzen doen dit van april tot en met juni bij watertemperaturen tussen de 10 en 14 graden. De baars zet zijn lange, netvormige linten bij voorkeur in ondiep water af op waterplanten, takken of andere objecten. Zo'n lint kan wel 200.000 eitjes bevatten. De snoekbaars maakt in ondiep water nesten op soortgelijke obstakels of op een harde zand- of grindbodem. Dan zijn vissoorten zoals voorns en brasems aan de beurt. Zij paaien van half mei tot en met juli vanaf een watertemperatuur van 15 graden. De zeelt en de karper hebben nog een graad of vier meer nodig om zin te krijgen in de voortplanting.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht