Sepia's 'bederven' duikvideo met grote wolken inkt

Dit bericht is geplaatst op 5 september 2019
Sepia's 'bederven' duikvideo met grote wolken inkt

"Dikke wolken en de inkt bleef lang in het water hangen."

Malini Witlox maakte afgelopen week een duik in de Oosterschelde op zoek naar sepia's. Zij wist er meerdere te filmen, maar haar filmpje eindigt met dikke wolken inkt. Je ziet de inkt in grote wolken op haar af komen. Ben jij weleens met inkt bespoten? Wat was er aan de hand? Video: Malini Witlox. Bekijk video (2 minuut 45).

Duiken in de Oosterschelde

Het spuiten van inkt is voor sepia's een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Toch zien we het zelden, wellicht omdat de meeste sepia's in de Oosterschelde gewend zijn aan duikers. Malini is verbaasd als zij de wolken van inkt op zich af ziet komen. "Ik zag eerst twee sepia's die bezig waren eitjes af te zetten," vertelt zij. "Later verschenen er nog een paar. Ineens leek de hele familie in paniek te raken, waarna ze een voor een hun inkt begonnen te spuiten. De inkt kwam in wolken op me af en bleef lang hangen. Je ziet het aan het einde van mijn video."

Oorzaak gedrag

Wat precies de oorzaak van dit gedrag was, weet Malini niet. "Ik gedroeg me rustig en bleef tijdens het filmen op een ruime afstand hangen." Opvallend aan de video van Malini is ook dat er veel sepia's te zien zijn. Op 2 minuut 35 zijn vier sepia's in beeld, die haar nadrukkelijk lijken te bestuderen. Daarna deinzen ze langzaam terug, waarna de paniek uitbreekt. Sepiakenner, Bas van der Sanden, biedt uitkomst. "Malini is getuige geweest van een gevecht om een vrouwtje," vertelt hij. "Op de video zijn drie mannen en een vrouwtje in beeld. Je kunt heel mooi zien dat ze verwarring maken met de inkt in de hoop het vrouwtje af te pakken van het heersende mannetje. Dus ze zijn hier zeker niet bang voor jou als duiker."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht