Veel meer duikwrakken in Zeeland. Dit is waarom het niet lukt.

Dit bericht is geplaatst op 8 maart 2021
Veel meer duikwrakken in Zeeland. Dit is waarom het niet lukt.

"Op zacht substraat komt hard substraat."

Het is al vaker gezegd. Zeeland zou erg gebaat zijn bij een paar mooie duikwrakken. De voordelen zijn overduidelijk. Het zou zomaar een aantal nieuwe topduikstekken kunnen opleveren. Ook de natuur, de provincie Zeeland en de ontwikkeling van de duiksport zouden hiervan kunnen profiteren. Toch lukt het niet en dit is waarom. 

Duikwrakken in Zeeland 

Meer mooie toplocaties, meer duikers, betere spreiding van duikers, ontlasting van de huidige toplocaties, meer kansen voor de natuur, meer kansen voor de duiksport en nog veel meer. De voordelen van een paar mooie duikwrakken in Zeeland zijn legio. De natuur zou een wrak razendsnel veroveren en al gauw omtoveren tot een prachtig duikobject. Het hoeven zeker geen wrakken zoals Le Serpent te zijn. Wrakjes van het formaat De Hond en De Rat, zoals ze in Scharendijke liggen, zouden al volstaan. En waarom ook niet zou je denken. In Scharendijke is het ook gelukt en in de zoetwaterlocaties wordt elk jaar wel ergens een wrakje afgezonken. Toch is het niet zo eenvoudig. 

Strenge regelgeving 

Wie in de provincie Zeeland een duikwrak wil afzinken stuit al gauw tegen een berg van regels. Navraag bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) bevestigt dit. Desmond van Santen: "Als je dit wil doen, moet je eigenaar van het wrak worden of een andere eigenaar zoeken. Daarnaast moet je onder meer een vergunning aanvragen inzake de natuurbeschermingswet. Met jouw wrak komt er hard substraat op zacht substraat te liggen en de wet bepaalt dat dit op een andere locatie gecompenseerd dient te worden. Verder moet je in staat zijn om het wrak weer te verwijderen, mocht dit nodig zijn. Tot slot zul je met de beroepsvissers om tafel moeten omdat de meeste duikstekken ook visgronden zijn."  

Uitdaging aangaan

De vraag is of we het hierbij moeten laten of de uitdaging aan moeten gaan. Het afzinken van wrakken in Zeeland is moeilijk maar niet onmogelijk. Daarnaast biedt het teveel kansen om dit idee voorgoed in de koelkast te leggen. Bijna lukte het de NOB in 2017 met de garnalenkotter, TS7, die in de Bergse Diepsluis zou worden afgezonken. "Bij gemeente, provincie en beroepsvissers stond het licht al op groen," aldus Desmond. "Helaas liep het project alsnog spaak. De bodem was te zacht om het wrak te kunnen dragen. Daardoor moest eerst een ondergrond van breukstenen worden aangelegd, waardoor de kosten steeds meer opliepen en er meer en meer onzekerheden ontstonden." Tijd voor een nieuwe poging? Neem contact op met de NOB. Of praat mee op Duikersgids Support Team. Wil je weten waar in Nederland en België al duikwrakken liggen? Abonneer je nu!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht