Uiterst zeldzame Snubfin-dolfijn gespot in Australië

Dit bericht is geplaatst op 22 september 2015
Uiterst zeldzame Snubfin-dolfijn gespot in Australië

22-09-2015. Voor de kust van Hinchinbrook Island (Australië) is een uiterst zeldzame snubfin-dolfijn gespot. Van deze soort is weinig tot niets bekend en bestaan nauwelijks afbeeldingen. De eerste bewegende beelden van de snubfin-dolfijn dateren van 2005. De ontdekking was destijds zeer bijzonder omdat er zelden nieuwe zoogdiersoorten worden ontdekt.

Een ranger van het Queensland Parks and Wildlife Service kwam de snubfin per toeval tegen tijdens haar werkzaamheden. "We waren onderweg om te gaan duiken toen we een groep Indische bultrugdolfijnen tegenkwamen," vertelt ze, "Ineens bemerkten we dat zich onder de bultruggen ook een kleine snubfin bevond. Het dier verkeerde in goede gezondheid en was erg speels." Overigens is ook de bultrugdolfijn lang niet bij iedereen bekend, in tegenstelling tot de bultrug walvis. 

Bijzondere jachttechniek

Snubfins lijken erg op Irrawaddy dolfijnen en zijn mede hierdoor pas in 2005 als aparte soort beschreven. Het verschil zit hem in de kleurtekening. De schedel en vinnen zijn nagenoeg identiek. Het zijn bijzonder sociale dieren die in groepen van vijftig tot honderd dieren leven. Door inkrimping van hun leefgebieden behoren ze tot de bijna bedreigde diersoorten. Behalve hun uiterlijk is ook hun jachttechniek bijzonder. Researchers van National Geographic ontdekten dat snubfin-dolfijnen water spugen om hun prooien op te jagen en uit elkaar te drijven.  

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht