Tonijn duikt voor het eerst op in Nederland

Dit bericht is geplaatst op 27 augustus 2015
Tonijn duikt voor het eerst op in Nederland

27-08-2015. Er was weliswaar een Brabantse Nigeriaan voor nodig die nooit eerder aan sportvissen had gedaan, maar dit weekeinde is er voor het eerst een tonijn gevangen in Nederlandse wateren. Het gaat om de zogenoemde Bonito, een kleine tonijnsoort die vooral voorkomt in de Middellandse Zee en voor de Afrikaanse kust.

"Ik wist eerst niet wat het was," zegt Piet Hoogerwerf van Sportvisserij Hoogerwerf, een bedrijfje dat vistochten op de Noordzee organiseert. "Sterker nog, van alle zestig personen aan boord wist niemand wat het was. Maar toen we de foto op Facebook plaatsten en we allerlei reacties kregen van kenners, kreeg ik door dat er iets speciaals was gebeurd." Hoogerwerf stond zaterdag aan het roer van de Andromeda, een boot die om zeven uur 's ochtends uitvoer vanaf Neeltje Jans. "Een van de mannen aan boord was een Nigeriaan die in Brabant woont, gewoon een toerist die voor het eerst ging vissen," zegt Hoogerwerf. "Een natuurtalent, denk ik, want zo'n twintig mijl uit de Nederlandse kust hing daar opeens een Bonito van 45 centimeter aan de haak."

Eerder tonijn in Belgie

Kenners verwachtten al langer dat dit type tonijn in Nederland zou opduiken  Eerder deze zomer werden al Bonito's gevangen in Zweden en Noorwegen en twee weken geleden sloeg ook een Belgische visser een exemplaar aan de haak voor de kust bij Westend. "Een eenduidige verklaring voor de plotselinge komst van dit type tonijn hebben we nog niet," zegt Jan Jaap Poos van het Wageningse zeeonderzoekscentrum Imares. 'Het lijkt een beetje op het gedrag van de blauwvintonijn, die ook steeds vaker gezien wordt in gebieden rondom de Noordzee. "Net als de Bonito kwamen ook die beesten hier historisch al voor, ze verdwenen, maar lijken nu weer terug te keren. En of dat nou komt door global warming, door een gegroeide populatie waardoor ze opzoek gaan naar nieuwe voedselgebieden, of iets anders, dat moet allemaal nog blijken."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht