The making of... The Rescue. Een interview met een van de regisseurs.

Dit bericht is geplaatst op 11 januari 2022
The making of... The Rescue. Een interview met een van de regisseurs.

"We maakten het water troebel met broccoli."

De spraakmakende documentaire The Rescue heeft al velen geboeid. "De film is meeslepend en buitengewoon indrukwekkend," zeggen ook duikers die bij ons kaartjes wonnen voor de première. Maar, hoe is de film gemaakt? Filmmaker Elizabeth Chai Vasarhelyi en hoofdrolspeler John Volanthen aan het woord. Video: The Upcoming. Bekijk video: Nieuwe stekken in jouw buurt. Abonneer je nu.

Duiken in Thailand

Filmmakers Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin stonden bij het maken van The Rescue voor een paar grote uitdagingen. Hoe konden ze, zonder actiebeelden van de dagenlange reddingsoperatie, een waarheidsgetrouwe weergave maken?  We weten allemaal hoe de twaalf jongens en hun voetbalcoach uit de Noord-Thaise Tham Luang Nang Non grot zijn bevrijd, maar niemand heeft het daadwerkelijk gezien. Ze besloten om alles na te spelen met de echte reddingsduikers. De twee weken durende opnames waren lastig en riepen allerlei vragen op. Hoe kom je aan een grot die je kunt laten onderlopen in een studio? Hoe zorg je dat het echt lijkt maar niet te dramatisch wordt. Enzovoort, enzovoort.  

Broccoli in het water

De opnamen in de grot zijn gemaakt in de Pinewood Studios en verliepen aanvankelijk dramatisch omdat de grot te klein was. Met veel geluk kon de grot van een veel grotere actiefilm worden gebruikt. Maar, kon deze grot ook onderwater worden gezet? Het lukte en de opnamen konden nu echt beginnen. "Om het water troebel te krijgen gooiden we er broccoli in," vertelt de filmmaker. "Verder leken sommige scènes ons te dramatisch," vervolgt ze, "maar dat vonden de duikers niet. De werkelijkheid was feitelijk nog dramatischer," zeiden ze ons. Het eindresultaat is bekend. De nagespeelde scènes zijn nauwelijks van de echte beelden te onderscheiden. Heb je The Rescue nog niet gezien? De film is onder meer beschikbaar op Disney+.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht