Test met drijvende zonnepanelen in het Oostvoornse Meer

Dit bericht is geplaatst op 28 januari 2020
Test met drijvende zonnepanelen in het Oostvoornse Meer

De NOB is direct bij de testlocatie betrokken.

Dit voorjaar start TNO bij Slag Baardmannetje een test met drijvende zonnepanelen. Zonnepalenen op het water zijn in opkomst. De test moet inzicht geven in het rendement, de slijtage en de eventuele gevolgen voor de onderwaternatuur. De NOB maakt zich zorgen en is daarom direct bij deze testlocatie betrokken. Video: Rijnmond. Bekijk video.

Duikstekken in Nederland

“Er zijn plannen voor meer van dit soort drijvende installaties” zegt Bert Vos, bestuurslid NOB. “We steunen de energietransitie maar we vragen ook aandacht voor de gevolgen voor de onderwaternatuur. Daarom zijn we blij dat wij het onderzoek betrokken worden”. Om hoeveel locaties het gaat en hoeveel duikstekken  daarbij betrokken zijn, is nog onbekend. Het streven van de overheid is erop gericht om voor 2050 landelijk op vier procent van onze wateren drijvende installaties met zonnepanelen aan te leggen. De installatie in het Oostvoornse Meer komt bij de duikplek te liggen, maar niet boven de objecten zodat daar altijd een vrije opstijging mogelijk blijft.

Belemmering zonlicht

Drijvende installaties belemmeren het zonlicht dat de waterkolom en bodem bereikt. Dit kan gevolgen hebben voor de visstand en de waterkwaliteit. Er zijn initiatieven waarbij hele plassen worden bedekt met zonnepanelen. Sportvisserij Nederland waarschuwde halverwege 2019 al voor de gevolgen van deze installaties op de onderwaternatuur. Uit een onderzoek van Deltares blijkt dat de installaties gevolgen kunnen hebben voor de waterkwaliteit en het ecosysteem. Er kunnen meer algen komen ten koste van de waterplanten, de watertemperatuur zal veranderen, er kan stratificatie van diep water ontstaan en er is risico op zuurstofloosheid. Evenals Sportvisserij Nederland vraagt de NOB eerst om onderzoek in de praktijk. 

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht