Storm en hoge golven verwacht. Duiken lijkt af te raden

Dit bericht is geplaatst op 11 januari 2017
Storm en hoge golven verwacht. Duiken lijkt af te raden

11-01-2017. Duiken lijkt dit weekend ten strengste af te raden. In verband met de voorspelde storm en het naderend springtij worden hoge waterstanden en krachtige windstoten verwacht, tot 100 km per uur. Bij Vlissingen wordt een waterstand verwacht van 3,30 meter plus NAP. Rijkswaterstaat houdt er rekening mee de Oosterscheldekering vrijdag te moeten sluiten. Ook in Belgische kustregio worden verregaande maatregelen genomen. 

De oorzaak van de storm is een complex lagedrukgebied dat zich nu boven de Noorse zee bevindt en de komende dagen met haar kern over Scandinavië trekt. Het westen van Europa wordt daardoor belast met zeer krachtige noordwestenwinden die op zee hoge golven veroorzaken. Het naderende springtij zal de hoogte en kracht van de golven versterken. De springtijperiode loopt van vrijdag tot en met zondag, maar ook vannacht wordt het opletten voor een hoge waterstand. De hoogste waterstanden worden op vrijdag verwacht. In België wordt rekening gehouden met een waterpeil van maximaal 6,35 meter. 

Maatregelen in Nederland en België

De keersluizen bij Vlissingen, Stavenisse en Zierikzee zijn al deels of helemaal gesloten. De sluiting duurt in elk geval tot en met zaterdagmorgen 14 januari. De definitieve beslissing om de Oosterscheldekering te sluiten wordt drie uur van tevoren genomen. Dit gebeurt in de regel bij een waterstand boven de drie meter. Op vrijdagmiddag om half drie wordt een waterstand van 3,04 meter verwacht. Ook in België zet men zich schrap. Volgens voorspellingen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) van de Vlaamse overheid wordt reeds in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 januari een bijzonder hoog waterpeil voorspeld. En dat zal ook donderdag tijdens de dag en bij hoogtij het geval zijn.Daar wordt zelfs over de zwaarste storm in de afgelopen vijftig jaar gespoken.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht