Stand van zaken Wythmernerplas

Dit bericht is geplaatst op 13 augustus 2015
Stand van zaken Wythmernerplas

13-08-2015. Met de opening van de waterskibaan verandert de Wythmenerplas als duikstek. De instapplaatsen wijzigen en er zijn plannen om nieuwe objecten af te zinken. Daarnaast moet het platform mogelijk verplaatst worden. Voorts zal de Milligerplas gereed worden gemaakt als alternatief in de buurt. Gesprekken tussen duikcentrum De Tuimelaar Zwolle, de NOB, plaatselijke duikverenigingen en de gemeente zijn nog gaande.

Wanneer de waterskibaan opengaat is onbekend, de openingsdatum is meerdere malen gewijzigd. Als het zover is, mag de instap voor het duikplatform niet meer gebruikt worden. De instapplaats bij de steiger wordt aangepast met een duiktrap en er worden hier mogelijk nieuwe objecten afgezonken. Het duikgebied wordt dus beperkt tot het meer zuidelijk gelegen gedeelte bij de brug. Waarschuwingsborden dat je de omloopkabel niet te dicht mag naderen zijn reeds aangebracht. Wie toch in het verboden duikgebied wil duiken, kan dat overigens toch doen tot 10:00 uur 's morgens, als de waterskibaan nog dicht is. De baan is open van 10:00 uur 's morgens tot zonsondergang. 
Wat er met het platform moet gebeuren is onduidelijk. De gemeente wil het verwijderen, duikcentrum De Tuimelaar Zwolle wil het behouden om kapitaalvernietiging te voorkomen. "Het platform zou weer prima gebruikt kunnen worden, indien de waterskibaan onrendabel blijkt te zijn," aldus Vincent Ossewold van duikcentrum De Tuimelaar Zwolle. 

Milligerplas als alternatief met vliegtuigwrak

Ondanks alle maatregelen wordt de Wythmernerplas minder geschikt als duiklocatie. Daarom is mede door duikcentrum De Tuimelaar Zwolle met succes bij de gemeente aangedrongen op herinrichting van de Milligerplas. De oude instap aan de Werkerlaan, waar je niet meer te water mocht, wordt in ere hersteld. Tevens wordt dit van oorsprong leuke duikgebied voorzien van een parkeerplaats, een instapplaats, een platform en diverse objecten waaronder enkele auto- en bootwrakjes. Er wordt zelfs gedacht aan het afzinken van een bus en een vliegtuig. 
Helaas wordt de zandzuiger in de Milligerplas begin volgend jaar weer voor een half jaar actief. Duikcentrum De Tuimelaar Zwolle hoopt voor die tijd de inrichting rond te hebben. Na het zuigen zal de zichtbaarheid onderwater zeker een jaar beperkt zijn. Ook over de kosten van alle nieuwe ontwikkelingen zijn nog gesprekken gaande met de gemeente. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht