Sportduikers helpen met het raadsel van de Dompekolk

Dit bericht is geplaatst op 4 december 2019
Sportduikers helpen met het raadsel van de Dompekolk

"Als we een oorzaak hebben, kunnen we maatregelen nemen."

Hengelsportvereniging Ons Vermaak kan de vissterfte niet verklaren. Vele tientallen karpers leggen sinds medio dit jaar het loodje in hun visstek, de Dompekolk. Danny Brinkman en Maxim van Marle van duikteam De Tuimelaar Zwolle gingen op zaterdag 30 november 2019 voor ze op onderzoek uit. Ze vonden antwoorden maar geen verklaring.

Duiken in Nederland

"We hebben geen directe oorzaak gevonden," aldus Maxim, "maar we hebben wel veel dode vissen gezien, waarvan sommige ook waren aangevreten." De vissterfte begon dit voorjaar onder de karpers," licht de penningmeester van Ons Vermaak toe. "We hebben tot het najaar gewacht met ons verzoek aan Danny en Maxim om in de plas te duiken. Er zijn dan geen hengelaars meer actief. Als we een oorzaak hebben, weten we meer en kunnen we eventueel maatregelen nemen. Soms ligt er een dood schaap op de bodem of is er sprake van een andere vorm van verontreiniging."

Ook veel dode voorns

Danny en Maxim duiken met de De Tuimelaar Zwolle vaak in de Wythmenerplas en de Milligerplas. In de Dompekolk troffen ze, behalve dode karpers, ook veel andere dode soorten aan. Een duidelijke oorzaak vonden ze echter niet. Het verontrust de hengelsportvereniging dat er ook veel andere dode vissen zijn aangetroffen. "Mogelijk is het een virus. Dan kunnen we niet veel meer doen dan afwachten." Aan de hand van videobeelden, die de twee Zwolse duikers maakten, zal verder naar oorzaken worden gezocht. De actie van Danny en Maxim is een mooi voorbeeld hoe sportduikers en hengelaars elkaar perfect kunnen ondersteunen, met respect voor elkaars hobbies. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht