Eindelijk weer grootschalig onderzoek naar duiksport. De meeste duikers wonen in Zuid-Holland

Dit bericht is geplaatst op 2 mei 2022
Eindelijk weer grootschalig onderzoek naar duiksport. De meeste duikers wonen in Zuid-Holland

Aantal duikers dat in de onderzoeksperiode in Nederland gedoken heeft is 105.000.

Afgelopen week is voor het eerst in tien jaar weer een grootschalig onderzoek uitgebracht over de duiksport in Nederland. Dit maakte de NOB vandaag bekend. Het onderzoek is in de afgelopen 12 maanden uitgevoerd binnen de watersport, met een deelrapportage over de duiksport. Foto: Lia van der Laan. Elk jaar duikstekkenadvies. Abonneer je nu. 

Duiken in Nederland

Het onderzoek bevat, naast veel gemeenplaatsen, ook een aantal opmerkelijke resultaten. Zo is in de onderzoeksperiode door maar liefst 105.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder in Nederland gedoken. De meeste duikers (een kwart) wonen in Zuid-Holland. Andere provincies waar relatief veel duikers wonen zijn Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. In Zeeland zou volgens de onderzoeksresultaten slechts 5 procent van het aantal duikers wonen. De redenen die het vaakst genoemd worden om te duiken zijn: Het hoofd leeg maken (39 procent), landschappen ontdekken (26 procent) en gezelligheid (24 procent). Ruim de helft van het aantal duikers gebruikt eigen materiaal. Bijna een kwart (22 procent) huurt (een deel van) de uitrusting.

Aantal gedoken dagen 

Bijna de helft van het aantal duikers (48 procent) heeft de afgelopen 12 maanden 1 of 2 dagen gedoken. Een kwart is 5 tot 11 dagen te water gegaan. Ongeveer 13 procent duikt met 12 dagen of meer echt frequent. De meest populaire gebieden om te duiken zijn Zeeland, Utrecht en Noord-Holland. Duikers blijken een interessante doelgroep voor de toeristische sector. Zo geeft 39 procent van alle duikers tussen de 21 en 50 euro uit tijdens het duiken, 13 procent tussen de 51 en 75 euro en 7 procent meer dan 75 euro. Duikers wenden zich voor informatie over de duiksport het meest tot websites en apps. Veiligheid vinden duikers uiteraard zeer belangrijk. Als belangrijke voorzieningen worden vooral sanitaire voorzieningen genoemd (57 procent). Ook parkeergelegenheid (54 procent) wordt als belangrijk ervaren. Het onderzoek is uitgevoerd door de NBTC en Waterrecreatie Nederland. Bekijk alle onderzoeksresultaten.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht