Sepiaproject Bergse Diepsluis 2016

Dit bericht is geplaatst op 18 april 2016
Sepiaproject Bergse Diepsluis 2016

19-04-2016. Nu de eerste sepia van 2016 gesignaleerd is, kan de invasie niet lang meer op zich laten wachten. De sepia's komen eraan! Natuurlijk worden ook dit jaar projecten gestart om de diverse duikstekken van sepiarekjes te voorzien. Het sepiaproject Bergse Diepsluis vond afgelopen maandag plaats. Dank aan John Landa, Lia van der Laan en John en Lia van Nieuwenhuizen voor hun harde werk. Bekijk de film.

Ben je benieuwd waar de stokken staan? Ga via de duiktrap te water en begeef je naar ongeveer zeven (LW) of tien (HW) meter diepte. Ga dan naar rechtsaf, na ongeveer na twintig meter kom je het eerste rekje tegen. Kijk wat de diepte is en houd deze aan om alle sepiarekjes te vinden! Bijgaand duikkaartje met uitleg, kan de situatie nog eens extra verduidelijken.

Duiken met sepia's bij de Bergse Diepsluis

Dat plaatsen van die sepiastokken is overigens een behoorlijke inspanning. Er komen honderden wilgentakken of bamboestokken aan te pas, die als tentjes worden neergezet. Zelfs dit jaar nog werd een nieuwe techniek gezocht om ze snel en efficient te plaatsen. "We hebben van alles geprobeerd," aldus John Landa, "bamboe stokken in rijen, hoge stokken, lage stokken, dicht bij elkaar, ver uit elkaar, enzovoort. "Uiteindelijk bleek acht stokken dicht bij elkaar, met in het midden en daarom heen een cirkel van andere stokken, het beste te werken. Ik zwom voorop en maakte om de tien meter een klein cirkeltje van zeven tot acht stokken, gevolgd door Lia, Lia en John die de cirkels eromheen maakten."

Laat de sepia's maar komen

In totaal was ongeveer 110 minuten aan duiktijd nodig. Vervolgens moest het een en ander nog gecontroleerd en gefotografeerd worden. John: "Na een lekker bakje warme soep en wat broodjes knakworst gingen Lia, Lia en John er vandoor, waarna ik nog een laatste inspectieduik maakte. (Red: Kun je de 'naamsverwarring' nog volgen?) Liggen de stokken op de aangegeven diepte? Zijn ze eenvoudig te vinden? En, wat is er eigenlijk over van de stokken van vorig jaar? Daarna voldaan het water weer uit. Laat die sepia's nu maar komen!"

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht