Scuba-Academie duikt in geschiedenis Vinkeveense Plassen
Dit bericht is geplaatst op 16 juni 201601-07-2016. In de Vinkeveense Plassen is in 17e eeuw zand en turf gewonnen. Daarnaast ligt in de plassen een wapendepot, dat hier de WO II is gedumpt tijdens een razzia van de Duiters. Zijn de wapens terug te vinden? En wat is onderwater nog zichtbaar van de baggerwerkzaamheden? Scuba-Academie duikt op verzoek van het Veenmuseum naar de geschiedenis van de Vinkeveense Plassen. Foto: Cees Kassenberg
Wat is tot nu toe allemaal ontdekt? "We zijn dit seizoen gestart om de benodigde informatie boven water te halen," vertelt Cees den Toom van Scuba-Academie. "Het project loopt nog een jaar. Er zijn op verschillende plekken bodemmonsters genomen. Deze worden door medewerkers van het veenmuseum geanalyseerd om te achterhalen om welke veentypen het gaat. Verder hebben we wrakjes aangetroffen uit verschillende tijdsperioden, zoals een praam uit de veenwintijd en wrakken uit de tijd dat er zand werd gebaggerd."
Wapens uit de Tweede Wereld Oorlog
"Daarnaast richten we ons ook op twee heel specifieken onderwerpen," aldus sportduiker en onderwaterfotograaf, Cees Kassenberg. "We gaan op zoek naar wapens die het verzet tijdens de WO II bij een razia van de Duitsers in de plassen heeft gedumpt. Het is zeker dat ze er liggen en we weten ook op welke plek, we hebben aanwijzingen gehad van een ooggetuige. Verder gaan we mogelijk duiken in een meer onder de Katholieke Kerk in Vinkeveen, dat met de Vinkeveense Plassen in verband staat." Alle gevonden materialen worden verzameld en gefotografeerd. Vervolgens wordt een selectie gemaakt die tentoongesteld wordt in het museum.
Duiken Vinkeveense Plassen
Een leuke bijkomstigheid van het project is de extra aandacht voor duiken in de Vinkeveense Plassen. Tot slot enkele feiten: Veenwinning in de Vinkeveense Plassen vond ondermeer plaats ten behoeve van de stad Amsterdam. De langwerpige eilanden zijn de legakkers waar de natte turf werd gedroogd. Nadat het veen was weggebaggerd bleven er veenplassen achter die drooggemaald en ingepolderd werden ten behoeve van landbouw en veeteelt. In de Vinkeveen Plassen is gekozen om dit niet te doen maar een fraai natuurgebied te ontwikkelen.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht