Schorpioenvis koloniseert nu ook Middellandse Zee

Dit bericht is geplaatst op 28 juni 2016
Schorpioenvis koloniseert nu ook Middellandse Zee

28-06-2016. Er worden steeds vaker schorpioenvissen (koraalduivels) waargenomen in de Middellandse Zee. Cypriotische onderzoekers melden dit in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records. Het aantal waarnemingen van duikers en vissers steeg het afgelopen jaar sterk. In Caribische wateren vormen koraalduivels al langer een plaag met verwoestende gevolgen voor vissen en riffen.

De onderzoekers zien de stijgende temperatuur van het zeewater als belangrijkste oorzaak van de snelle verspreiding. "Binnen een jaar hebben ze bijna de complete zuidoostkust van Cyprus gekoloniseerd, waarschijnlijk door de opwarming van het zeeoppervlak," verklaart hoofdonderzoeker Demetris Kletou op nieuwssite Phys.org. De kans is groot dat de tropische soort zich uiteindelijk in veel meer gebieden in de Middellandse Zee zal vestigen.
Koraalduivels komen oorspronkelijk alleen voor in de Indische en Atlantische Oceaan en vormen een enorme plaag in kolonisatiegebieden, waar ze al het andere zeeleven verorberen. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden en vermenigvuldigen zich razendsnel. Vrouwelijke koraalduivels zetten om de vier dagen eieren af tot ongeveer twee miljoen eieren per jaar.  

Bestrijding koraalduivel

Om het koraal te beschermen en de invasie tegen te gaan, is de koraalduivel op de menukaart beland. Hoewel de stekels giftig zijn, is het eten van de vis veilig en lekker. Daarnaast zijn programma's opgesteld om duikers te leren met speciale speren op koraalduivels te jagen. Ook in Bonaire, waar speervissen al lange tijd strict verboden is, wordt het rif op deze manier beschermd. Schrik dus niet als je in duikstekken op Bonaire zoals Cliff, Thousends Steps of Tolo duikers met speerguns tegenkomt. Vispopulaties liepen als gevolg van de kolonisatie van de koraalduivel enige tijd terug op Bonaire. De laatste jaren lijkt dit zich, mede door de genomen maatregelen, te herstellen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht