Schoon (drink)water Vinkeveense plassen niet schadelijk voor visstand

Dit bericht is geplaatst op 24 februari 2017
Schoon (drink)water Vinkeveense plassen niet schadelijk voor visstand

10-03-2017. Het schone water van de Vinkeveense plassen heeft geen negatief effect op de visstand. Dit is een van de uitkomsten van het mini-symposium Waterkwaliteit Vinkeveense plassen, dat op 31 januari 2017 gehouden is. De visstand staat weliswaar onder druk. Daarom moeten er meer ondiepe groei- en paaigebieden komen. Deze aanbevelingen zijn naar de Raad van de gemeente Ronde Venen gestuurd om mee te nemen in de ontwikkeling van het lopende bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen. Foto: Jan Plukkel.

Waterkwaliteit Vinkeveense plassen 

De visstand in de Vinkeveense plassen staat onder druk. Wordt het water te schoon? Moet we stoppen met het defosfateren van het inloopwater om de Europese norm (Kader Richtlijn Water) te halen? Wordt er misschien veel gestroopt? Of is het de opmars van de quaggamossel? Waterschap, provincie, deskundigen en belanghebbenden bogen zich tijdens het mini-symposium Waterkwaliteit Vinkeveense plassen over deze vragen. De conclusies, die deze week naar buiten zijn gebracht, wijzen in een geheel andere richting. Deskundigen leggen vooral de nadruk op het ontbreken van natuurlijke oevers, met rietkragen, paaigronden en ondiepe leef- en schuilgebieden.

Duiken in de Vinkeveense Plassen

Bijna nergens in Nederland is het water zo schoon als in de Vinkeveense plassen. Zichtwaarden tot 8 meter zijn niet ongebruikelijk. En... het kan nog beter, want de Europese normering wordt pas in 2021 gehaald. Goed nieuws dus voor Eiland 4 (AirDiving) en voor het bootduiken in de Vinkeveense Plassen, met duikscholen zoals Scuba-Academie. Wat weinigen weten, is dat je het water van de Vinkeveense Plassen zelfs kunt drinken. "Wij nemen geregeld een slok," zeggen sportduikers Jan Pukkel, Arthur Kuiper en Rick van Dijk. "Het is prima drinkwater hoor, geen enkel probleem." Ook tijdens het mini-symposium werd door een deelnemer demonstratief een glaasje gedronken.

Waterkwaliteit Nederlands plassen 

De waterkwaliteit, en de daaraan gekoppelde Europese normering, staat niet alleen in de Vinkeveense Plassen ter discussie. Sportvisserij Nederland bracht de afgelopen jaren diverse rapporten uit en bij tal van waterschappen, gemeenten en provincies staat het onderwerp op de agenda. De vraag is eigenlijk overal hetzelfde. Voert de Kader Richtlijn Water, die in 2000 door het Europees Parlement is ingesteld als richtlijn ter verbetering van de waterkwaliteit in alle Europese lidstaten, niet te ver? Vooralsnog blijkt dit niet uit de bevindingen die door milieudeskundigen worden verkregen. Schoon water is even goed voor vissen als voor sportduikers.

Duiken in Nederland

Neemt het zicht ook in veel andere duikplaatsen in Nederland toe? Bekijk logberichten in de Duikersgids en vergelijk verschillende perioden. Andere heldere plassen in Nederland zijn onder andere: De Boschmolenplas, de Toolenburgerplas, het Haarlemmermeerse bos en De Beldert. Plassen in opmars zijn de Zevenhuizerplas en de Sloterplas. Tijdens het symposium Waterkwaliteit Vinkeveense Plassen was namens de duiksport onder meer Bart Jan Bootsma aanwezig. Naast afgevaardigden van de provincie, de gemeente en Sportvisserij Nederland waren verder een ecoloog en een hydroloog aanwezig. Het symposium is georganiseerd door de gemeente Ronde Venen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht