Opvang waarschuwt. Pas op voor de bijtschildpad!

Dit bericht is geplaatst op 6 juni 2024
Opvang waarschuwt. Pas op voor de bijtschildpad!

"Onze vrijwilligers mogen ze niet zomaar oppakken!"

Zie jij ook geregeld een schildpad tijdens je duik. Let op. Steeds vaker kan het een bijtschildpad zijn en deze dieren zijn zeker niet ongevaarlijk. Ze zijn sterk en razendsnel. Duikersgids Support Team. Video: Animal Network. Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken met schildpadden

Vorige week meldden we de waarneming van een bijtschildpad in België. Het blijkt geen uitzondering te zijn. Steeds vaker krijgt Schildpadden Opvang Nederland meldingen van bijtschildpadden. "Dat is logisch," zeggen ze, "want ze zijn al jaren in de vrije verkoop. Van de andere soorten krijgen we er wekelijks vele tientallen binnen, maar daar zit dus steeds vaker ook een bijtschildpad bij. Ze zitten overal, in woonwijken, speeltuien en soms vlakbij een kinderdagverblijf. Voor bijtschildpadden geldt bij ons een speciaal protocol omdat ze met gemak tenen en vingers afbijten. Onze vrijwilligers mogen ze niet zomaar oppakken. We adviseren ook de dierenambulances om dit nooit zomaar zelf te doen. Wij sturen altijd iemand die hier speciaal voor is opgeleid. Gelukkig zijn er nog geen ongelukken gebeurd, maar het gaat een keer mis."

Zeer sterke kaken

De bijtschildpad is een agressieve Noord-Amerikaanse waterschildpad. Net als de roodwangschildpadden worden ze als huisdieren gehouden, waarna ze veelvuldig door hun baasjes in het oppervlaktewater worden achtergelaten. Helaas, want ze horen hier niet thuis. Ze tasten de biodiversiteit aan en lijden in ons klimaat een kwijnend bestaan. Een ongeluk met een bijtschildpad is zo gebeurd. De dieren hebben zeer sterke kaken en ze schieten hun kop naar voren als ze toehappen. Ze leven in zoet en brak water, waar ze zich overdag meestal in de modderbodem verbergen. De bijtschildpad is een omnivoor die leeft van kleine waterdieren, planten en aas maar ze kunnen ook grotere dieren buitmaken. De bijtschildpad laat zich niet zomaar benaderen en gedraagt zich vooral op het land agressief en bijterig. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht