Roep om speciaal reddingsteam voor duikongelukken

Dit bericht is geplaatst op 7 november 2016
Roep om speciaal reddingsteam voor duikongelukken

07-11-20-16. Wrakduikstichting De Roompot pleit voor een speciaal reddingsteam voor duikongelukken. Dit zei Fred Groen, voorzitter van De Roompot, vandaag tegen Omroep Zeeland. De stichting doet deze oproep naar aanleiding van het duikongeval dat zondagochtend plaatsvond bij Nieuwe Kerkweg den Osse. De Brandweer kon weinig doen als gevolg van de aanrijdtijd en de beperkende ARBO-regelgeving.  

Jarenlange roep om speciaal reddingsteam

Brandweerduikers mogen niet dieper duiken dan vijftien meter. Ook mogen zij alleen reddingsacties uitvoeren en geen bergingen. Fred Groen heeft begrip voor alle regels die de veiligheid van reddingswerkers moeten waarborgen. Aan de andere kant begrijpt hij niet dat er in een waterrijke provincie als Zeeland, met zoveel duikers, niet een speciaal team wordt opgeleid. "We roepen al jaren om een goed opgeleid team dat heel snel ter plaatse kan zijn met speciale apparatuur." Volgens Groen leidt de huidige situatie tot ineffectieve reddingsacties en onnodig langdurige bergingen, die het vooral voor de nabestaanden niet makkelijker maken. 

Zoekactie hervat door Marine

De Roompot heeft hulp aangeboden bij het zoeken maar ook dat mag niet. "Het is altijd een wrang gevoel als je wil helpen, maar niet ingezet mag worden," aldus Fred Groen. De vermiste duiker is geen lid van de stichting maar van een bevriende vereniging. Hij ging zondagochtend bij Nieuwe Kerkweg den Osse het water in. Toen hij niet meer boven water kwam, werd een reddingsactie gestart. Al snel werd duidelijk dat het niet om een reddingsactie ging, maar om een bergingsactie. De zoektocht is vandaag hervat door het Landelijk Team Onderwaterzoekingen en de Marine, waarbij geavanceerde zoekapparatuur wordt ingezet.  

07-110-2016. Zoekactie vermiste duiker Nieuwe Kerkweg hervat

06-11-2016. Zoekactie in Den Osse wordt omgezet in bergingsactie

06-11-2016. Duiker vermist bij Nieuwe Kerkweg den Osse

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht