Reconstructie duikongeval 11 juli 2015

Dit bericht is geplaatst op 7 juli 2016
Reconstructie duikongeval 11 juli 2015

07-07-2016. De medische hulpverlening op de Noordzee schiet tekort. Daardoor worden mensen niet altijd effectief, veilig en op tijd geholpen. Dit schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport dat vandaag gepubliceerd is. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de dood van een sportduiker op 11 juli vorig jaar.
In een reconstructie van het ongeval blijkt de vrouw door een niet medisch geschoolde hulpverlener geholpen te zijn, terwijl andere medische hulpverleners als gevolg van miscommunicatie werden teruggestuurd. Bekijk de reconstructie.

Tijdens de duik in de Noordzee werd de vrouw onwel. De Kustwacht bracht de vrouw met een helikopter naar het vasteland. Daar werd ze per ambulance uiteindelijk naar een ziekenhuis in Antwerpen overgebracht, waar het slachtoffer diezelfde avond overleed.
De Raad schrijft in het rapport dat het Kustwachtcentrum op 11 juli geen grip had op de situatie. De medewerkers hadden geen overzicht, voorzagen de hulpverleners niet van noodzakelijke informatie en waren niet doortastend genoeg. Hulpverleners hebben toen op eigen initiatief beslissingen genomen, die achteraf bezien niet altijd de juiste bleken. Het slachtoffer kreeg daardoor niet de best mogelijke medische zorg. Om de situatie te verbeteren beveelt de OVV aan om de organisatie op zee meer te laten lijken op die aan land en daarin te investeren.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht