Potvis Den Helder heeft weinig overlevingskansen

Dit bericht is geplaatst op 26 juni 2018
Potvis Den Helder heeft weinig overlevingskansen

KNRM en SOS Dolfijn kunnen niet veel meer doen dan beschermen en afwachten

De potvis bij Den Helder die nu al enkele dagen door de KNRM en Stichting Dolfijn gemonitord wordt, heeft weinig overlevingskansen. Dit zeggen de deskundigen. Het dier is verzwakt en gedesorienteerd. De Noordzee is te ondiep voor de potvis om zijn weg terug te kunnen vinden. Bovendien ontbreken hier de prooidieren van potvissen, zoals grote inktvissen. Bekijk film:

Stand van zaken

Wat is de huidige stand van zaken? De potvis bevond zich maandag in het Schulpengat bij Den Helder en heeft zich vanmorgen verplaatsts in de richting van het Zwanenwater bij Callantsoog. Stichting SOS Dolfijn is vanmorgen rond 09:30 uur opnieuw aan boord gegaan bij KNRM op de reddingsboot 'Joke Dijkstra' om de potvis te monitoren. Er staat een sterke stroming. Het dier leeft nog wel maar zwemt niet tot nauwelijks en dobbert rond. De scheepvaart wordt door de Kustwacht omgeleid. De potvis heeft het erg moeilijk en de overlevingskansen lijken klein.  

Afwachten en hopen

Afwachten, beschermen en hopen. Veel meer kunnen de KNRM en Stichting SOS Dolfijn niet doen. Wegslepen naar dieper water, bijvoeren, het lijken volgens de deskundigen geen opties te zijn. Het is hopen op een klein wonder. De potvis werd op vrijdagochtend, 24 juni, voor het eerst gespot door de scheepvaart, waarna het walvis protocol tot op heden in werking werd gesteld. Sindsdien zijn de overlevingskansen van het dier elke dag afgenomen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht