Plannen voor kunstmatig windmolen eiland op Doggersbank

Dit bericht is geplaatst op 10 juni 2016
Plannen voor kunstmatig windmolen eiland op Doggersbank

10-06-2016. Energienetwerkbeheerder Tennet wil een kunstmatig eiland bouwen op de Doggersbank, midden in de Noordzee. Het eiland moet de spil worden in een netwerk van een groot aantal windmolenparken op volle zee. Op de Doggersbank is het water relatief ondiep, wat de bouwkosten drukt. Bovendien waait het vaak en hard in dat deel van de Noordzee, waardoor er meer stroom opgewekt kan worden.

Het gebruik van de Doggersbank voor windenergie is geen nieuw, maar wel een omstreden idee. De Britten bouwen op de enorme zandbank al aan een groot windmolenpark van vierhonderd turbines. Milieuorganisatie Greenpeace juicht het plan toe: "Wij zijn groot voorstander van meer windmolens op zee, mits er gedegen onderzoek wordt gedaan of het schade oplevert aan het milieu," zegt woordvoerder Erik Suik. Het kunstmatige eiland op de Doggersbank zou tussen 2030 en 2050 moeten verrijzen.

Uniek natuurgebied

De Doggersbank is bijna driehonderd kilometer lang en bevindt zich zowel in het Britse, Deense, Duitse, als Nederlandse deel van het continentaal plat. De bank rijst uit veertig meter diep water op tot dertien meter onder de zeespiegel, en is dus circa 27 meter hoog. De bodem bestaat grotendeels uit zand. De Doggersbank is een paaigebied voor haring, schol en spiering en een belangrijk foeragegebied voor diverse vogelsoorten en walvisachtigen. Bekijk hoe het eiland er zou gaan zien. Bekijk de film.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht