Plan voor onderwatergondel in Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 3 april 2021
Plan voor onderwatergondel in Oosterschelde

"Zoveel moois moet iedereen kunnen bekijken."

Een aantal initiatiefnemers wil een onderwatergondel bouwen waarmee iedereen de Oosterschelde onderwater kan bewonderen. Dit meldt PZC. Het idee komt van ondernemer en watersporter, Roel Jansen, uit Burgh-Haamstede. De eerste reacties zijn onverdeeld positief. De gondel of onderwaterlift zou eind 2022 operationeel moeten zijn. Video: Steffen Boy. Tauchgondel Ostsee. Bekijk video:

Duiken in de Oosterschelde

Jansen stuitte enkele jaren geleden op een Tauchgondel. Een soort onderwaterlift die langs een onderwaterpaal op en neer pendelt in de Oostzee en daarmee jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers trekt. "Dat moet in Zeeland ook kunnen," dacht hij en nog veel beter. "Hier is onder water zoveel moois te zien. De gondel zou hier een nog veel mooiere ervaring worden." Het systeem gaat 'Duik in Zeeland' heten en maakt al veel bedrijven en instanties blij en enthousiast. Zo ook Walhout Civil, een Middelburgs ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in waterbouw en aan het plan gaat werken. De gondel moet 25 tot 30 man in één keer 5 meter onder de waterlijn brengen. Via grote ramen kunnen de bezoekers dan een duik in de Oosterschelde beleven zonder nat te worden.

Kunstmatig rif

Rondom de gondel komt een kunstmatig rif om de diversiteit van de Oosterschelde zo mooi mogelijk te etaleren. Het project is goed nieuws voor de duiksport. Meer mensen zullen geïnteresseerd raken in sportduiken. Daarnaast kan het rif bij de gondel een nieuwe duiklocatie worden. Aan het project wordt mogelijk ook een onderzoeks- en experience center verbonden. Zover is het nog niet. Het dagelijks provinciebestuur heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsstudie, die vooral bedoeld om de exacte locatie te bepalen. Stromingen, getij, windrichting en golfslag zullen bij de bouw een belangrijke rol spelen. Het spreekt vanzelf dat voor een milieuvriendelijk en zo duurzaam mogelijk ontwerp wordt gekozen. Wil je elk duikseizoen informatie over nieuwe duikplaatsen? Abonneer je dan op de Duikersgids.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht