Het probleem van de (duik)media bij duikincidenten!
Dit bericht is geplaatst op 8 juli 2024Hoe komt het bericht tot stand?
Bij de berichtgeving over duikincidenten staat de media steevast voor een probleem. Het nieuws moet snel gemeld worden, maar goede persvoorlichting ontbreekt. Dit leidt tot onnauwkeurige berichtgeving. Duikers klagen hier terecht over. Wat te doen? Duikersgids Support Team. Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.
Duiken en duikincidenten
De persvoorlichting over duikincidenten moet beter! Zowel tijdens als na een duikincident wordt niet of nauwelijks met de pers gecommuniceerd. Dit geldt zowel voor de reguliere pers als voor de duikmedia. Dit kan leiden tot slechte berichtgeving met soms feitelijke onjuistheden. Hoe komt een bericht in dit soort situaties tot stand? En wat zijn daarbij de uitdagingen? Er vindt een duikincident plaats. Al snel komt de informatie bij de redactie binnen, maar vrijwel altijd in zeer beperkte vorm. Vervolgens ontstaat een dilemma. Het nieuws moet gebracht worden maar er is onvoldoende aanvullende informatie voorhanden. De informatie, die wel beschikbaar is, is summier. Vaak is het niet meer dan een melding van een alarmeringsdienst, aangevuld met informatie uit onbekende bron die door de nieuwsdiensten van elkaar wordt overgenomen. Uiteindelijk komt een bericht tot stand dat klopt, maar soms ook feitelijke onjuistheden bevat.
Wat hieraan te doen?
Wat te doen? Een duikincident is belangrijk nieuws. Zeker voor de duikmedia. Duikplaatsen kunnen tijdens of na duikincidenten gesloten worden. Ook kunnen belangrijke waarschuwingen van kracht zijn. Soms wordt het slachtoffer niet gevonden en bevindt deze zich nog onderwater. Duikersgids vindt het verder belangrijk om bij duikincidenten de nodige nuance aan te brengen op het nieuws van de reguliere pers. Wij wijzen we er bij elk incident op dat onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is. Er hoeft niet in alle gevallen sprake te zijn van een duikongeval. Verder vragen we lezers om in hun commentaren rekening te houden met de nabestaanden. Hoe kan het beter? Duikcentra met een duiklocatie zouden bij duikongevallen snel en kort moeten communiceren met de duikmedia, mits dit praktisch mogelijk is. Ook zouden afspraken gemaakt moeten worden met voorlichtingsdiensten van de Politie. Tijdsdruk speelt hierbij een rol van belang. Het is ons tot nog toe niet gelukt tot een goede samenwerking gekomen. Soms zijn leden van Duikersgids Support Team ter plaatse die ons van correcte informatie voorzien. Duikersgids zal blijven streven met een betere samenwerking met voorlichtingsdiensten en nog beknopter communiceren om fouten te voorkomen.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht