Opvallend veel dode zeehondenpups met gat in gehemelte

Dit bericht is geplaatst op 4 september 2016
Opvallend veel dode zeehondenpups met gat in gehemelte

06-09-2016. De afgelopen twee dagen zijn op stranden aan de Nederlandse kust vier zeehondenpups aangespoeld met een gat in hun gehemelte. Eén pup kon gered worden, de anderen stierven. "Het is een opvallend verschijnsel," zegt Jaap van der Hiele van zeehondenopvang A Seal. Door het gat kunnen de pups onder water niets eten, omdat er water via het gat in de longen terechtkomt. "Ze verdrinken dus gewoon."

De nog levende pup spoelde aan op het strand van Westenschouwen. Het kampte met ondergewicht en had een opgezwollen kop. Het dier woog zestien kilo, de helft van hun normale gewicht. De zeehond is overgebracht naar de opvang in Stellendam. Ondertussen wordt druk over de oorzaak gespeculeerd. "Zonder analyse blijft het speculeren", zegt Jooske IJzer van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. "Het kan te maken hebben met een gespleten gehemelte, zoals ook bij mensen voorkomt."

Ontsteking in de bek

Zeehondencrèche Pieterburen zoekt de oorzaak in een ontsteking. "We krijgen elk jaar wel pups binnen met een ontsteking in de bek", vertelt een medewerker. "Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het eten van visgraten." Volgens Van der Hiele kan het gat in de gehemelte wel dichtgroeien, maar daarvoor moeten de pups worden opgevangen. "Pas na de intake bij de opvang kan je ontdekken of het jong er last van heeft."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht