Winterclustering! Duiken in de winter tussen duizenden vissen

Dit bericht is geplaatst op 24 januari 2019
Winterclustering! Duiken in de winter tussen duizenden vissen

De duikstek zit boordevol vissen, ook nu in de wintermaanden

Het fenomeen heet winterclustering. Het speelt zich af in het Onderwaterpark Twiske. En dat trekt veel enthousiaste duikers. Dat blijkt ook uit de tientallen logberichten op Duikersgids. Wil jij ook tijdens de winter duiken tussen duizenden vissen? Alle informatie over dit nieuwe onderwaterpark, aangelegd door Marko Pot van Potti Diving, vind je in Duikersgids 15. Video: Martin de Vries.

Duiken in Onderwaterpark Twiske 

Wat is winterclustering? Tijdens de winter daalt het metabolisme van vissen. Ze worden traag, verbruiken minder energie en eten minder. Om geen kracht te verspillen hanteren de vissen twee strategieën. Ze zoeken de diepte op of ze verzamelen zich massaal op plekken zonder stroming en een constante watertemperatuur. In het Onderwaterpark Twiske is handig op dit natuurverschijnsel ingespeeld, met onder meer een aantal containers. Het resultaat is een winterduikstek die barst van het leven. De vissen verzamelen zich vooral in en om de containers. Knap werk dat zeker navolging verdient in andere duikplaatsen

Mega snoeken en honderden vissen

Duikers reageren onverdeeld enthousiast. "Minstens 6 unieke snoeken, 4 snoekbaarzen en heel veel baars en voorn," logt Petra Steenhoek van Verrückte duikers. "Woensdagavond even een kijkje genomen bij de containers," zegt Marko Ligtenberg in zijn logbericht. "Onwijs wat een leven, van heel klein tot heel groot en heel veel. Wel koud." Ook Yvonne is enthousiast: "Waanzinnige duik door de grote hoeveelheid snoeken (20 stuks) en baarsjes. En de snoeken waren niet steeds dezelfde." Duik veilig in het Ondewaterpark Twiske. Ga niet zomaar de containers in, maar zorg voor een goede voorbereiding en de juiste brevettering. En... log je ook op Duikersgids na je duik. Bedankt! 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht