Nieuw in het duiken? Dit zette de duiksport in 2014 volledig op z'n kop

Dit bericht is geplaatst op 31 juli 2020
Nieuw in het duiken? Dit zette de duiksport in 2014 volledig op z'n kop

Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen om de rust te herstellen.

Nooit eerder werd de Nederlandse duiksport zo op z'n kop gezet als in 2014. Het verhaal haalde zelfs meerdere landelijke radio- en TV-journaals. Iedereen sprak erover en velen wisten het zelf te ervaren. Uiteindelijk moest de politie er aan te pas komen om de rust te herstellen. Waar hebben we het over? Juist, Happie de Zeehond van de Bergse Diepsluis. Video: JackieO. Bekijk video:

Duiken met Happie

Ben je nieuw in de Nederlandse duikwateren? Dat kan goed, want er gingen nog nooit zoveel duikers in eigen land kopje onder als dit jaar. Dat is uniek! Zes jaar geleden gebeurde er in de Nederlandse duikwereld ook iets opmerkelijk. In maart 2014 verscheen op Duikersgids een logbericht over een zeehond die bij de Bergse Diepsluis nadrukkelijk het gezelschap van duikers opzocht. Het dier was zo aanhankelijk als een gewone hond en wachtte de duikers zelfs bij de duiktrap op. Wat moeten we hiermee? Is dit goed of slecht? Verwarring alom, maar het was ook ontzettend leuk. Daarbij liep menige duikuitrusting schade op omdat de zeehond ook graag liefkozend naar je hapte. Dit leverde hem al snel de bijnaam, Happie, op.

Terug naar de natuur

JackieO is een van de vele duikers die een paar ontmoetingen met Happie heeft gehad. Op de video zie je hoe hij en zijn buddies zich klaarmaken voor de duik. Als ze de trap aflopen komt Happie al aangezwommen. Dan volgt de ontmoeting. De beelden zijn prachtig. Happie vleit zich tegen de duikers aan, rolt om zijn as en gaat zelfs liggen om geaaid te worden. Als de duik voobij is, is de liefde niet over. Happie gaat mee naar boven om het spel met de duikers bij de trap voort te zetten. Duiken bij de Bergse Diepsluis is in 2014 duiken met Happie. Totdat de dagjesmensen komen met camera's, kinderen en honden. Happie wordt een landelijke attractie en de situatie loopt zodanig uit de hand dat hij door de politie moet worden afgevoerd. Hopelijk leeft Happie nog en denkt hij, ergens op een zandbank in de Oosterschelde, nog weleens aan de Bergse Diepsluis.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht