Milieuramp voltrekt zich op Soloman Eilanden

Dit bericht is geplaatst op 27 februari 2019
Milieuramp voltrekt zich op Soloman Eilanden

Natuur op UNESCO Werelderfgoedlijst ernstig bedreigd.

Op het eiland Rennell bij de Solomon Eilanden voltrekt zich een milieuramp. Tonnen olie stromen een belangrijk, internationaal marinereservaat in. Op 4 februari 2019 liep de MV Soloman Trader in de baai van Kangava, bij het eiland Rennell, op een rif. Sindsdien is 60 ton olie de zee in gelopen. Pogingen om het lekken te stoppen hebben door de liggeng en slecht weer tot nu toe geen resultaat gehad.

Schade aan de natuur

Bij het eiland Rennell nemen de problemen sindsdien alleen maar toe. De azuurblauwe wateren zien zwart van de olie en slib en de normaal zo witte zandstranden zijn bedekt met een zwarte laag smurrie. In de lucht hangt de stank van zware chemicaliën. En dat alles in een gebied dat officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Aan boord van het schip bevindt zich nog 600 ton olie. "Dit zou de grootste milieuramp kunnen worden die de Solomon Eilanden ooit getroffen heeft," aldus de autoriteiten.

Cycloon Oma boosdoener

De onder Hongkongse vlag varende Solomon Trader was in Rennell aangekomen vanuit de Chinese havenstad Longkou om een lading bauxiet op te halen, toen het schip verrast werd door de cycloon, Oma, en tegen het rif sloeg. Oma bleef meer dan een week lang hangen, waardoor sleep- en reddingsboten hun werk niet konden doen. Intussen worden nieuwe pogingen ondernemen om het schip weer vlot te trekken. Behalve het milieu boven- en onderwater raken ook belangrijke visgronden ernstig vergiftigd. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht