Lichtgevende zeeschildpad ontdekt

Dit bericht is geplaatst op 29 september 2015
Lichtgevende zeeschildpad ontdekt

29-09-2015. Wetenschappers hebben in de omgeving van de Solomon Eilanden een lichtgevende zeeschildpad ontdekt. Het gaat om de zeldzame Karetschildpad (Hawksbill turtle). Bij de ontdekking straalde het dier rood, groen en blauw neonlicht uit. Er zijn verschillende organismen die licht kunnen geven, zoals sommige koralen of bijvoorbeeld vuurvliegjes. Het verschijnsel is echter nog nooit bij reptielen waargenomen.  

De ontdekking is gedaan door bioloog en onderzoeker voor National Geographic, David Gruber, van de Universiteit van New York. Karetschildpadden zijn een bedreigde diersoort en het was onbekend dat ze dit konden. Zelfs Alexander Gaos, directeur van de Eastern Pacific Hawksbill Initiative, spreekt van een bijzondere ontdekking.

Functie licht geven onduidelijk

Bioluminescentie is het vermogen om blauw licht te absorberen en dit in verschillende andere kleuren te reflecteren. Er zijn ook dieren die zelf licht produceren met behulp van bacteriën of chemische reacties. Er is nog veel onduidelijkheid over de functie van dit licht geven. De meeste organismen lijken het licht te gebruiken als afweermiddel tegen vijanden of juist als lokmiddel om zich te kunnen voortplanten. Dit laatste is vorig jaar ontdekt bij ondermeer haaien en roggen. Andere redenen kunnen zijn het zoeken naar voedsel, het lokken van prooidieren, communicatie of camouflage. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht