Koraalrestauratie Marie Pampoen vernield. Alle aanplant verdwenen!

Dit bericht is geplaatst op 15 juli 2021
Koraalrestauratie Marie Pampoen vernield. Alle aanplant verdwenen!

Duikcentrum verzoekt bericht te delen om daders te vinden.

Bij duikplaats Marie Pampoen op Curaçao is enorme schade aangericht aan jarenlang aanplantwerk. Vandalen hebben de aangeplante koraalformaties volledig vernield. De verslagenheid is groot. Duikcentrum Scubaçao is verantwoordelijk voor de aanplant. Zij roepen iedereen op dit bericht te delen om de daders te vinden. Duikersgids Support Team: Yaha Landman. 

Duiken bij Marie Pampoen

"Wie dook de afgelopen twee weken bij Marie Pampoen," vragen de herstelwerkers zich vertwijfeld af op Facebook. "Neem alsjeblieft contact met ons op als je weet wie onze koraalkolonies bij Marie Pampoen heeft vernield." Het bericht wordt zowel in het Nederlands als in het Engels verspreid. Duikcentrum Scubaçao werd in 2018 partner van Reef Renewal Curaçao. Sindsdien zijn meer dan 600 hertshoornkoraalbomen geplant waar meerdere gezonde kolonies uit voort zijn gekomen. Dit heeft een belangrijk bijdrage geleverd aan het herstel van het rif. De duikschool zegt dan ook diep bedroefd te zijn dat alle aangeplante koraalbomen zijn verplaatst of beschadigd. Scubaçao roept iedereen op die iets gezien heeft of weet wie dit gedaan heeft om contact op te nemen. Deel en help mee de daders te vinden.

Verslagenheid bij medewerkers

In de loop der jaren werkten vele tientallen vrijwilligers aan de restauratie mee. Duikers reageren met verslagenheid en geven massaal gehoor aan de oproep om het bericht te delen. De reacties onder het bericht geven uiting aan walging en verontwaardiging. "Spreek je uit als je iets gezien hebt. Dit is puur asociaal gedrag." "Waarom? Je zou toch denken dat duikers dit nooit in hun hoofd zouden halen." "Triest. Geen enkel respect voor de natuur en geen enkel respect voor de goede bedoelingen en het harde werk van een ander." Een duiker weet zich te herinneren dat hij op 5 juli nog bij Marie Pampoen gedoken heeft en het koraal toen nog intact was. De vraag is nu hoe dit soort vernielingen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Wat jarenlang met veel zorg en moeite is opgebouwd, is in één klap verdwenen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht